Службите са установили един от групата руски хакери, които атакуваха сайтове на държавни институции у нас. Ще поискаме екстрадицията му от Русия. Мъжът се намиира в Магнитогорск. Това съобщи зам.-главният прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов пред бТВ.

"Установили сме мястото, откъдето е проведена атаката, а също и трите имена, адреса и местонахождението на едно от лицата, извършили атаката. Ще поискаме екстрадицията му от Руската федерация", каза Сарафов. И добави, че не очаква особен резултат.

"Би било наивно, ако очакваме съдействие", добави още шефът на националното следствие.

Той допълни, че атаката е повърхностна и не са източени данни от информационните масив, не са увредени масивите и няма да затрудни работата на институциите. По думите му единственият резултат от атаката е бил затрудненият достъп до сайтовете. Сарафов уточни, че според "Телеграм" канала на групировката "Килнет", която действа на територията на Руската федерация, тази атака е била предупреждение. 

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев междувременно съобщи, че е имало две вълни от хакерски атаки, като са били засегнати и банки.

По думите му Министерството на електронното управление работи денонощно за отстраняване на последиците от атаките.

"Аз съм в постоянно взаимодействие с министър Георги Тодоров, той уверява мен и всички колеги от служебния кабинет, че работят на пълни обороти заедно с екипа му да се отстранят тези атаки. Имаше успех - изконтролираха положението вчера към обяд, но след това имаше нова вълна от такива атаки", каза той, цитиран от БНР.

"И там вече се отвори ножицата и към други държавни институции, към банки, финансови институции. Тоест, това не е някаква целенасочена атака към едно или друго министерство, тук става въпрос за нещо по-сериозно", каза министърът на иновациите.

 

В събота се разбра, че руска хакерска група е атакувала сайтове на държавни институции, сред които Президентството, министерства, медии, пристанища и летища, банки и НПО-та. Прокуратурата се самосезира и възложи на ГДБОП и ДАНС да установят кой стои зад атаката.

След срива на сайта на президентската институция оттам обявиха, че достъпът е бил ограничен за кратко, а съдържането не е пострадало.

Руската хакерска групировка Killnet пък сама се похвали за удара си, като обяви, че го предприема заради "предателство към Русия" и "изпращане на оръжия за Украйна".

Хакерската атака е дошла от град Магнитогорск в Руската федерация, обявиха на брифинг още вчерла от прокуратурата, а главният прокурор Иван Гешев оповести, че е извършено посегателство върху държавата и разпореди разследването да бъде поето от специално създаденото подразделение "Киберпрестъпления" към Националната следствена служба, която пък се оглавява от Борислав Сарафов.