Интернет страницата на Администрацията на президента е била обект на масирана DDoS атака, свързана със забавяне или временно ограничение на достъпа до сайта, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Предприети са мерки за намаляване на въздействието на атаката. В нито един момент не е имало посегателство върху съдържанието на сайта, а само затрудняване на достъпа до него, отбелязват още от прессекретариата на президента.

Софийската градска прокуратура (СГП) съобщи, че се е самосезирала във връзка с разпространената информация за хакерска атака срещу български сайтове. Прокурор в СГП незабавно е разпоредил извършването на проверка по наличната информация.

Проверката е възложена на Държавна агенция "Национална сигурност" и на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" на МВР. След приключването ѝ материалите следва да бъдат докладвани в СГП за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.

 

Руски хакери, нарекли себе си We are killnet, твърдят, че са свалили наши сайтове. При сайта на президента наистина е имало проблем, но правителствените работят, макар и със затруднения, съобщи по-рано "24 часа".

Малко по-късно обаче в сайта на президентската институция се влизаше безпрепятствено.

Хакерската атака е била предприета и срещу сайтовете на Министерството на финансите, Външно министерство, както и на Министерски съвет, Министерството на отбраната, на здравеопазването. Пострадали са и сайтовете на летищата у нас.

При пробив от типа DDoS става въпрос за разпределителна атака за отказ от услугата. При нея от заразени устройства се правят милиони заявки в секунда към даден сайт. Той не може да ги изпълни и едва малцина успяват да влязат.

Такива атаки рядко продължават над 12 часа, щетите са само пропуснатите ползи.

Причината сайтовете на правителството да издържат парадоксално е стара руска атака. През 2015 година по време на местните избори сайтовете на ЦИК, МВР и други правителствени институции бяха блокирани от милионите заявки. Затова след атаката се сдобиха със защити. Смята се, че зад тогавашното хакване седи близката до ГРУ хакерска група Fancy Bear.

Атаката е заради предателството на България към Русия и доставки на оръжие за Украйна, твърди хакерската група.

Скрийншот: "24 часа"