Сигналите за взривни устройства в училищата от началото на седмицата не са изпратени от България, не се открива и връзка с руски хакери. Това обяви в предаването "Тази сутрин" по бТВ главният секретар на МВР комисар Живко Коцев.

"Имаме сериозни насоки, знаем източника и мястото, работим с чуждите партньори изключително добре", добави той.

Сигнали за взривни устройства бяха подадени в понеделник за училища в шест града в страната. В полицията бяха получени сигнали за взривни устройства в училища в Бургас, Русе, София, Стара Загора, Шумен и Ямбол. Информацията е постъпила с имейли, при проверките на служителите на реда не бяха установени взривни устройства в училища.

"Имаме процедура в МВР, която ясно и категорично определя реда и мерките за това как трябва да се действа при такива случаи, посочи комисар Живко Коцев. Много е важно, когато се получи такъв сигнал, да не се създава стрес и паника при извеждането на деца или посетители", каза той, цитиран от БТА.

Ще създадем всички условия да могат гражданите да упражнят правото си на вот и ще противодействаме активно на изборните нарушения, посочи главният комисар на МВР в отговор на въпрос за подготовката на изборите, които ще се състоят на 29 октомври.

Към днешна дата сме установили всички рискови секции, установили сме всички лица, които влияят на изборния процес, извършваме и обективна проверка на всеки сигнал, каза комисар Живко Коцев.

Имаме регистрирани 467 сигнала за изборни нарушения срещу 154 през 2019 г. Най-много сигнали за нарушения са подадени на територията на област Бургас, следва Варна, след това София. Броят на образуваните досъдебни производства досега е 73, съобщи комисар Живко Коцев.

Той заяви още, че към днешна дата няма заплаха за националната сигурност. Оценили сме всички рискове, както в международен аспект, така и в страната, отбеляза той.

За момента конфликтът е относително локален, той се развива на територията на ивицата Газа, ако конфликтът се разрасне и развие в Близкия Изток, едва тогава можем да очакваме засилен мигрантски натиск, прогнозира главният секретар на МВР.

Живко Коцев каза още, че разследването на убийството на 17-годишния сириец в столичния кв. "Красна поляна" отпреди дни е почти на финален етап. Престъплението има поръчков елемент, каза главният секретар на МВР.

"Става дума за международен трафик на хора и неуредени финансови отношения", уточни Коцев, като обясни, че на този етап повече не може да каже.