Разследването срещу Димитър Желязков - Митьо Очите е пред приключване. Събрани са всички доказателства и са извършени всички възможни действия за приключването му. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев пред журналисти по повод екстрадицията на несебърския наркобос от Турция.

Желязков ще бъде върнат в България утре. Той ще пристигне с редовен полет от Истанбул до София.

"Ще му бъде повдигнато прецизирано обвинение и ще му бъде дадена възможност за обяснение. След това прокуратурата ще поиска налагането на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" за Желязков. Това, което предстои е предявяване на делото. Тоест запознаване с материалите по делото от обвиняемите и защитниците. По българското законодателство това е процес, който може да продължи и кратко, и дълго. В зависимост от това дали защитниците и подсъдимите са добросъвестни или пък искат да попречат делото максимално бързо да влезе в съд. Прокуратурата ще направи всичко възможно, в рамките на законовите правомощия в НПК, максимално бързо делото да бъде внесено в съда, за което има всички необходими предпоставки", заяви Гешев.

В отговор на въпрос защо екстрадицията на Желязков е отнела 6 месеца, зам.-главният прокурор каза, че за това трябва да бъдат попитани турските власти.

"За всяка страна, която не е в ЕС, няма конкретни срокове. Това зависи от конкретната процедура, която в Турция е уредена по един начин, в Сърбия по друг, а в Русия по трети начин. Това е въпрос на вътрешно законодателство", каза още Иван Гешев.