Фалшиви "златни" бижута с примеси на ниски цени заливат групите за продажби в социалните мрежи. Накитите менте се предлагат изключително активно по време на пандемията, а измамите зачестяват с поскъпването на златото, съобщи Нова телевизия. 

Най-честите злоупотреби са свързани с предлагане на продукти с по-ниска чистота на златото и дори замяната му със съвсем различен материал, което понижава стойността на пръстена или гривната в пъти.

Според професионалния златар Димитър Алексиев, който има 50 години опит зад гърба си, става дума за класическа измама, при която примамени от ниски цени, клиентите купуват бижута с неясен състав и качество.

Ръст в опитите за продажба на фалшиви златни бижута през последните месеци отчитат и от бранша. С поскъпването на златото и изместването на търговията в интернет измамните оферти стават все повече, предупреждава дилърът на валута и злато Мартин Миланов. 

За да се избегнат фалшификатите, експертите съветват внимателно да проверяваме търговците - дори тези, които продават в интернет. Всеки от тях трябва да е регистриран, а бижутата - да са придружено от сертификат за качество.

Значително растат и измамите при златните монети и кюлчетата, предупреждават дилърите. Разпознаването на фалшификатите става предимно по външни белези, тъй като детайлните изображения и надписи от оригинала трудно могат да бъдат повторени.