Евелин Банев-Брендо е бил задържан край украинската столица Киев на 7 септември, съобщиха от Националната полиция на Украйна. Информацията бе потвърдена пред Dir.bg и от българското Министерство на външните работи.

След ареста на 55-годишния бизнесмен, известен и като "Кокаиновият крал", е претърсена и къща под наем, в която се е укривал. Украинските полицаи са открили в нея нарколаборатория и посеви от канабис.

На брифинг властите в Киев съобщиха, че 55-годишният Банев е издирван с международна заповед за арест заради трафик на наркотици и пране на пари. Банев беше осъден в Румъния на 10,5 г. затвор за трафик на 51 кг кокаин и в Италия - на 20 г. по т.нар. афера "Кокаинови крале". През 2018 година у нас пък Върховният касационен съд потвърди 6-годишната му присъда за участие в престъпна група за пране на пари.

Евелин Банев обаче се укри и бе пуснат за издирване с червена бюлетина от Интерпол.

От украинската полиция уточниха, че българинът е пребивавал в страната им с фалшиви документи за самоличност, а къщата, която е взета под наем, е близо до Киев. Задържани са още двама души, които са били в къщата с Брендо - те са граждани на Молдова и Румъния.

Снимка: Национална полиция на Украйна

При обиска на сградата са иззети всички растения, 39 пакета с подготвен за продажба канабис, фалшиви документи и оборудването от нарколабораторията.

Решава се въпросът с екстрадицията на задържания чужд гражданин, допълниха от украинската полиция.