Месец след като стана ясно, че "Кокаиновият крал" Евелин Банев-Брендо е окончателно осъден на 6 години затвор, Върховният касационен съд обяви мотивите за присъдата. Причината за забавянето e промяна в Наказателно-процесуалния кодекс, според която публичното оповестяване на ефективните наказания става след привеждането им в изпълнение. Става дума за поправката, чиято цел е да спре бегълците от правосъдието.

Затова по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров депутатите задължиха последната съдебна инстанция да уведоми прокуратурата, а тя - звено "Съдебна охрана" или ако се налага - МВР, че е постановена присъда "затвор". Информацията за медиите се предоставя или след като осъденият е вкаран затвора, или ако не е намерен - че е задвижена съответната национална или международна процедура по издирването му.

В съобщението на ВКС, че Брендо е окончателно осъден на 6 гoдини зaтвop зa пpaнe нa пapи, се казва, че съдът е бил инфopмиpaн от прокуратурата, че "ca пpeдпpиeти мepĸи зa пpивeждaнe нa пpиcъдaтa в изпълнeниe".

Според неофициална информация Банев не е в затвора, защото не е бил открит и е обявен за издирване, съобщи БНР.

От миналата година той има и влязла в сила 20-гoдишнa пpиcъдa в Итaлия зa yчacтиe в гpyпa зa мeждyнapoдeн нapĸoтpaфиĸ, но не е и в италиански затвор. Той беше осъден и в Румъния, откъдето поискаха издирването му от Интерпол.

С окончателната присъда на ВКС за виновен е признат и дoвeдeният бpaт на Брендо Cимo Kpaйчeв, но неговото наказание е условно. По обвинението за участие в организирана престъпна група за пране на пари съдът оправда напълно бившaтa cъпpyгa на Евелин Банев - Moниĸa Дoбpинoвa и нeйнaтa cecтpa Дecиcлaвa Дишлиeвa.

Какво пише в мотивите

"По делото е било безспорно установено, че на 05.10.2004 г. подсъдимият Б. (Банев - б.р.) е направил парична вноска на каса в размер от 1 000 000 евро по сметка на офшорната компания Q. V. I. L. (една от седемте компании, за които се отнася престъплението по чл. 321 от НК) в швейцарската банка C. S. Доказано е и че акумулираната по тази сметка обща сума от 2 млн. евро (от тази вноска заедно с друга на каса, направена от починалия К. Д. на 30.09.2004 г. в размер на 930 000 евро, както и получен превод от M.G. L.. за 80 000 евро) е била преведена по сметка на F. E. L. в E. B., В., А.. Захранена с тази сума, както и други преводи (основно от M. G. L.. и E. S.A.) от тази сметкавпоследствие е извършен превод по сметка на българското дружество "П. Ф. Ю." (П.) АД в размер на 500 070 евро. Съответно вноската, направена от Б., по принцип има отношение към механизма за финансиране на П. АД и ако произходът на тези парични средства е престъпен и деецът е знаел (или предполагал) това, не би имало пречка за постановяване на осъдителна присъда.

Безспорно е установено още, че от 15.04.2005 г. подсъдимите Б. и К. са били обявени за собственици на M. G. L.. (като дотогава такъв е бил К. Д.) с дялове по 50 %. На 20.04.2005 г. Б. е изтеглил в брой 4 807 200 евро от сметката в C. S., а на 13.05.2005 г. още 269 9 98 евро и на същите посочени дати е направил вноски в брой по сметка на негова компания O. S. L.., открита в същата банка. По делото е изяснено, че изтеглените суми от сметката на M. G. L.. в C. S. са част от вноските в брой, които К. Д. е направил, придружаван от Б. (съгласно банковата експертиза такива 8 вноски са регистрирани от 03.06.2004 г. до 23.09.2004 г. на обща сума 5 450 000 евро).

Без съмнение посочените суми, с които подсъдимият Б. е извършил инкриминираните му финасови операции, са в значителни размери, като не е било установено той или починалият К. Д. да са имали приходи, които да ги оправдаят, пише в част от обширните мотиви на съда.

Според магистратите съгласно обвинението обяснението за престъпния произход на парите е било свързано с "дейността на групата на св. Х. по наркоразпространение, действала през 2004-2005 г. и разбита от испанските власти през м. февруари 2005 г., когато са били иззети големи количества кокаин на обща стойност над 55 млн. евро по цени на дребно, както и значителни парични суми - над 700 000 евро".

"Не могат да бъдат споделени и доводите за липса на мотиви за поведението на К. и Б. като участници в ОПГ с цел пране на пари. Фактите относно закупуването на офшорните дружества, последователното откриване и особено начина на захранването на сметките, последващите трансфери и накрая влагането им за нуждите на дейността на П. АД и П. К., към които и двамата имат отношение (било в качеството на съдружник или директор, дори и за кратко време), а не на последно място и данните за овладяването на паричния капитал на M. G. L.. в C. S., несъмнено насочват, ако не към извършване на същинско пране на пари, то към престъпен сговор с цел пране на пари, за което двамата законосъобразно са били признати за виновни по обвинението", се казва още в мотивите.

Според магистратите наказанието от 6 години лишаване от свобода за Брендо е "справедливо, тъй като съответства на неговия принос в престъпното сдружение с коментираната цел и данните за личността му, и е достатъчно за реализиране на генералната и специална превенции".