Бившият шеф на МВР Емануил Йорданов прогнозира ефективна присъда от "поне 8 години затвор" за подземния бос Димитър Желязков-Очите. В предаването на БНР "Преди всички" вътрешният министър от правителството на Иван Костов направи своя коментар за разбиването на престъпната група, както и за общинския съветник от БСП Бенчо Бенчев, който се оказа изключително близък с Желязков.

"Не виждам какъвто и да било сценарий, всичко е прекалено очевидно", заяви Йорданов. Според него екстрадицията на Митьо Очите ще стане по лекия начин.

"В тези производства в началото обвиненото лице има възможност да изяви желание да бъде върнато, без да се провеждат целите процедури и да се проверява дали са налице основания за екстрадиция", обясни той. Бившият вътрешен министър е категоричен, че скоро няма да стигнем до развръзка по този случай. Въпреки това той прогнозира, че този път Митьо Очите ще бъде осъден по общия ред и присъдата му ще бъде по-висока - поне 8 години затвор ефективно.

"За съжаление, българинът е склонен да гласува за мутри и то за какви ли не длъжности - като започнем от селски кмет и стигнем до най-високите длъжности в управление на държавата. Не бих се учудил, ако някой ден осъмнем и с президент - мутра", коментира Йорданов по отношение на общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев. "Хора с този профил имат добри контакти във всички партии. Не мислете, че той се е ограничил с БСП и ДПС", добави той.

Бившият вътрешен министър припомни, че преди време Митьо Очите е сключил споразумение със съда: "Изтърпяването на неговото наказание очевидно не е имало абсолютно никакъв ефект. По принцип изтърпяването на наказанието има за цел да превъзпита осъдения. Тук става въпрос и за ефективност на изпълнение на наказанията за лишаване от свобода, и за ефективност на работа на правоохранителните органи, след като едно лице напусне местата за лишаване от свобода. Не може един човек да е излязъл от затвора, след като се е признал за лидер на престъпна групировка, и ти да го оставиш да си развява байрака по Черноморието и да се разхожда в компанията на кой ли не. Къде е държавата през това време?".