Димитър Желязков - Митьо Очите е бил задържан в Истанбул, съобщи пред Dir.bg Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор.

Акцията по задържането на Желязков е реализирана в 3 часа тази нощ. Той е задържан от турски спецсили в хотелската му стая, обясни Арнаудова.

Желязков е арестуван в изпълнение на червена бюлетина за издирване, издадено от Интерпол и след информация, подадена от българските служби към службите за сигурност в съседните държави за деня, в който Очите е напуснал България и дестинацията, по която се е отправил.

Предстои България да изпрати искане за екстрадицията му до турските съдебни власти, тъй като Турция не е страна от ЕС, процедурата е по-бавна.

До разглеждането на искането на България от турски съд,  Димитър Желязков ще оставе в затвор в Турция.

Румяна Арнаудова обясни, че Митьо Очите е преминал на територията на Турция от Гърция. Тя изрази благодарност към турските власти за бързите и професионални действия по задържането на издирвания.

Днес се очаква специализираният съд в България да гледа мерките за неотклонение на групата за рекет, за която се смята, че е оглавявана от Митьо Очите. Прокуратурата ще поиска задържаните да останат за постоянно в ареста.

Желязков беше обявен за международно издирване. При задържането на групата той не е бил обвиняем и не е имал забрана за напускане на страната, обясниха от държавното обвинение. Издирва се още един от сочените за съратници на Митьо Очите, общинският съветник Пейко Янков, син на разстреляния бивш председател на Общинския съвет в Несебър Димитър Янков.

За момента разследващите разполагат с показанията на 6-ма пострадали от групата за рекет по Южното Черноморие. На някои от тях е предоставена специална закрила.