Повдигнати са две обвинения на 33-годишния грузинец, който е шофирал преобърналия се вчера край Елхово джип с нелегални мигранти. В колата са пътували 18 граждани на Сирия и Ирак, като сред тях има четири деца, съобщи на брифинг окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев.

Грузинският гражданин не спира на двата подадени сигнала. Гранична полиция и пътен патрул го последват. Шофирал е с много висока скорост. Преминал е покрай граничните полицаи, застрашавайки живота им. В крайна сметка самокатастрофира, обясни окръжният прокурор.

Окръжната прокуратура ще поиска постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на грузинеца. Към момента няма данни да е криминално проявен. Установява се и откога е живеел в страната ни, както и как се е сдобил с автомобила, който е с българска регистрация, каза още прокурор Дойчев.

Наказанието, което предвижда законът, е до 5 години затвор и 20 000 лв. глоба. Работата по случая продължава. От началото на годината в Окръжна прокуратура Ямбол има образувани 50 дела за нелегално влизане и пребиваване и за трафик на мигранти.

По обвинението за трафик на мигранти законът предвижда затвор от една до шест години и глоба от 5000 до 20 000 лева. За това, че е попречил на граничните полицаи да му извършат проверка, наказанието е до три години "лишаване от свобода".

"Това е поредният случай на дръзко и нагло поведение на лице, което извършва трафик на нелегални мигранти през страната. Налага се държавата да реализира целия си капацитет на службите за сигурност и правоохранителните органи за този вид престъпления", коментира Дойчев.

Окръжната прокуратура в Ямбол само за месец е образувала над 50 дела за незаконно преминаване и влизане в страната и трафик на нелегални мигранти, като 30 от тях вече са приключили с присъди, добави той.