Енгин Ергуван получи доживотна присъда за "умишлено убийство" на Петър Бъчваров, 12 години за опита за убийство на българския военнослужещ Рашко Рашков, който е бил заедно с него в наряд в нощта на инцидента, и шест месеца за "увреждане на имущество" - на автомобила на МВР. Другият брат Мустафа получи условна присъда и ще бъде под съдебен контрол. Това постави съдът в Одрин, предаде БНТ.

Решението може да бъде обжалвано в Апелативния и Върховния съд.

На заседанието в съда в Одрин присъстваха арестуваният подсъдим Енгин, брат му Мустафа, роднините на починалия български полицай, колегата му Рашко Рашков, както и адвокатите на страните.

Колегата на убития български полицай заяви, че е претърпял материални, морални и психологически вреди и че в тази връзка иска обезщетение в размер на 100 хиляди лева, отбелязва турското издание Ода Тв.

На братята Енгин и Мустафа Ергуван бяха повдигнати три обвинения - за убийството на граничния полицай Петър Бъчваров; за опит за убийство на военнослужещия Рашко Рашков; за нанасяне на щети на държавна собственост.

"Коментарът ми е един - и десет да са такива присъди като тази, моят Петьо няма да се върне. Но това е знак за всички, които посегнат на полицай какво ще им се случи. Доживот ще отидат на едно друго място", каза бащата на загиналия български полицай.

"Важното е, че виновникът си получи заслуженото - мисля, че това беше най-важното", посочи Рашко Рашков.

"Нищо не може да удовлетвори едно извършено престъпление при настъпила смърт на колега, но все пак остава едно облекчение, че този човек дълго време няма да е, до живот при първа инстанция, няма да бъде сред обществото, за да извърши друго такова тежко, умишлено престъпление", заяви зам.-директорът на Граничната полиция Петър Джигов.

"Всеки очакваше такава присъда за извършеното тежко престъпление. Говорих с адвоката точно по този случай, той каза, че тежестта на другия брат не може да бъде доказана", допълни Джигов.

Адвокатът на семейството на убития български полицай Джошкун Молла също каза, че справедливостта е възтържествувала.

32-годишният граничен полицай Петър Бъчваров загина на 7 ноември 2022 г. по време на дежурство по охрана на българо-турската граница в района на село Голям Дервент. Заедно със своя колега Рашко Рашков - военнослужещ, се натъкват на пробив в оградата на границата. При огледа полицейският служител е ранен смъртоносно с ловна пушка със сачми 12-ти калибър. Според аутопсията разстоянието, от което е стреляно, е между 6 и 8 метра.

"Сякаш до нас гръмна бомба. Така се чу - разказва Рашко Рашков в показанията си. - Веднага след като беше улучен, изгубих Петър от поглед. Отидох 2-3 метра назад и клекнах зад предната дясна гума на колата. Предположих, че е умрял. Когато се опитах да погледна под джипа, видях неподвижната му дясна ръка. Не можех да видя тялото му. Надявах се да извика за помощ, но това не се случи. След около 30 секунди от същото място отново погледнах към ръката на моя колега.

Отново беше неподвижна и в същата позиция. Известно време не се чуха други звуци или изстрели. Махнах предпазителя на моето оръжие. Издърпах затвора назад и стрелях предупредително. Тогава откриха огън и срещу мен от турската страна. Чух изстрели 2-3 пъти. Мисля, че единият от тях улучи джипа. Реших да отида на по-безопасно място, но се сетих, че имам светещ фенер на главата. Избягах на близо 20 метра от джипа, зад храстите. Докато бягах, чух още изстрели. След това се опитах да заема позиция."

По случая бяха задържани  братята Енгин и Мустафа Ергуван турски граждани от турските власти. На предишното заседание през октомври миналата година братята Енгин и Мустафа Ердован отрекоха да е имало умисъл в действията им. Енгин Ердован заяви тогава, че е стрелял в тъмното, след като видял светлина. Помислил, че са афганистанци. Имал пушка, защото в района имало диви прасета и вълци. През това време брат му Мустафа спял. Двамата били полегнали в долчинка на път за близко село, където отивали, за да са овчари.

Мустафа потвърди, че брат му е стрелял, но и той твърди, че в тъмното се заблудил, че стреля по афганистанци. Енгин каза, че не са знаели че са в гранична зона, защото нямало табела. "Виновен съм, но стрелях по невнимание. Не приемам обвинението за умишлено убийство", каза през октомври Енгин.

През септември миналата година в Елхово беше открит паметник на двама загинали при изпълнение на служебния си дълг гранични полицаи - 32-годишния младши инспектор Бъчваров и 28-годишния старши лейтенант Илия Великов.