Ден след като в Одрин започна делото за убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров, станаха известни подробности от обвинителния акт, включително част от показанията на военнослужещия Рашко Рашков, който е вторият човек в граничния наряд във фаталната вечер, съобщи БНТ.

32-годишният сержант от Гранична полиция бе убит на 7 ноември м.г. до елховското село Голям Дервент. Тогава Бъчваров и служителят на Министерство на отбраната Рашко Рашков виждат срез в оградата. Двамата слизат от автомобила, с който са се придвижвали и в този момент от турска територия по тях е открита стрелба. Граничният полицай е убит още с първия изстрел в главата, а военнослужещият успява да се прикрие зад колата и отвръща на огъня, след което стрелците бягат.

По-късно турските власти задържаха двамата братя Енгин и Мустафа Ергуван. От обвинителния акт по делото, изготвен от прокуратурата в Одрин, става ясно, че на братята Ергуван са повдигнати по три обвинения - за убийството на граничния полицай Петър Бъчваров; за опит за убийство на военнослужещия Рашко Рашков; за нанасяне на щети на държавна собственост.

За първи път бяха разкрити и част от показанията на военнослужещия Рашков: 

"Бъчваров беше от лявата ми страна, към която погледнах. Петър спря колата на пътя, който върви паралелно, по продължението на граничната ограда. Забелязахме, че дупката на нея беше по-голяма от тези, които сме виждали до този момент. Не виждахме никого наоколо. Не чувахме и гласове. От това, което видяхме, си личеше, че същото място е поправено и дупката е отворена отново след това. Забелязах, че телта е навита от турската към българската страна. Петър слезе от лявата врата на джипа и се насочи към оградата. Не видях да държи нещо в ръцете си. Знаех, че има оръжие в калъфа, което не е извадил. Не съм наясно с модела и марката.

Разстоянието между дупката и мястото, където беше спрял джипа, беше около 2 метра. Аз си сложих фенер на главата и го запалих. 30 секунди след като той слезе, аз направих същото. В това време на дясното ми рамо носих оръжие и държейки го в дясната ми ръка, се насочих към предната страна на джипа. Оградата оставаше от лявата страна на колата. Късите фарове светеха, а след като Бъчваров изключи двигателя, те продължиха да светят известно време. Моят пистолет гледаше надолу. Насочих се към дупката и когато доближих фаровете, които светваха и изгасваха, се чуха изстрели. За последно видях колегата Бъчваров, докато беше леко наведен и оглеждаше дупката в оградата. Чух силен звук от оръжие от турската страна. Вероятно беше на около 5-10 метра от нас, защото не се чуваше ехо. Непосредствено преди това го бях попитал дали дупката е нова или стара. Той ми отговори: мисля, че са я отворили сега и точно в този момент чухме изстрел. Дойде от турската страна. Сякаш до нас гръмна бомба. Така се чу.

Веднага след като беше улучен, изгубих Петър от поглед. Отидох 2-3 метра назад и клекнах зад предната дясна гума на колата. Предположих, че е умрял. Когато се опитах да погледна под джипа, видях неподвижната му дясна ръка. Не можех да видя тялото му. Надявах се да извика за помощ, но това не се случи. След около 30 секунди от същото място отново погледнах към ръката на моя колега. Отново беше неподвижна и в същата позиция. Известно време не се чуха други звуци или изстрели. Махнах предпазителя на моето оръжие. Издърпах затвора назад и стрелях предупредително.

Тогава откриха огън и срещу мен от турската страна. Чух изстрели 2-3 пъти. Мисля, че единият от тях улучи джипа. Реших да отида на по-безопасно място, но се сетих, че имам светещ фенер на главата. Избягах на близо 20 метра от джипа, зад храстите. Докато бягах, чух още изстрели. След това се опитах да заема позиция. Не знам колко време съм стоял така, но ми се схвана левият крак".

Според аутопсията разстоянието, от което е стреляно по Петър Бъчваров, е между 6 и 8 метра. Тя показва, че оръжието е било насочено срещу полицая, от дясно. 32-годишният полицай е починал от черепно-мозъчна травма, кръвоизлив, както и от множеството си рани. Смъртта е била неизбежна и е настъпила незабавно.

Следващото заседание на наказателния съд в Одрин ще бъде на 14 декември. Според магистратите в Турция колкото по-бързо Рашко Рашков бъде разпитан отново и свидетелските му показания бъдат допълнени, толкова по-бързо ще бъде произнесена и самата присъда.