Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще присъства на второто заседание по делото за убийството на граничния полицай Петър Бъчваров, което ще се проведе в Одрин, Република Турция, съобщиха от МВР.

Делото се очаква да започне около 11 часа българско време. По време на първото заседание беше изслушан директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов.

Граничният полицай Петър Бъчваров загина на 7 ноември 2022 г. по време на дежурство по охрана на българо-турската граница в района на село Голям Дервент. След като с колега - военнослужещ, се натъкват на пробив в оградата на границата, при огледа полицейският служител е ранен смъртоносно от куршум, изстрелян от посока Турция. По случая бяха задържани двама турски граждани от турските власти.

Петър Димитров Бъчваров е роден на 3 октомври 1990 г. в Ямбол. Постъпва на работа в системата на МВР през 2013 г. Преминава през длъжностите полицай и старши полицай в група "Охрана на държавната граница" към Гранично полицейско управление в Елхово към Регионална дирекция "Гранична полиция".

Калин Стоянов на откриването на паметник на двама загинали при изпълнение на служебния си дълг гранични полицаи

Снимка: Булфото

През септември в Елхово беше открит паметник на двама загинали при изпълнение на служебния си дълг гранични полицаи - 32-годишния младши инспектор Бъчваров и 28-годишния старши лейтенант Илия Великов.