Съдът в Одрин заседава по делото за убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров. 

По време на заседанието майката на убития по време на изпълнение на служебните му задължения поиска обвиняемият Енгин Ергуван да я погледне в очите и да ѝ каже защо е убил сина ѝ, при условие, че знае, че българските граничари не преминават границата. Ергуван не го направи, предаде БНТ

Днес пред турския съд показание даде и военнослужещият Рашко Рашков. Той подкрепи досегашните си показания, като ги допълни, разказвайки за серия от стрелби по него, докато се е опитвал да се скрие. Той самият също е отвърнал на стрелбата. Най-напред е стрелял с халосен патрон, а след като стрелбата по него продължила, презаредил оръжието и преминал на автоматичен режим.

Рашков каза пред съда, че това е било "брутално убийство, извършено по най-наглия начин", както и опит за убийството срещу нещо.

Пред Рашко Рашков обвиняемият Енгин Ергуван каза, че съжалява за това, което му е причинил, че е стрелял случайно срещу светлината и че е бил пиян.

Въпреки че българската държава се отказа от претенциите си за имуществени щети, съдът поиска да бъде изпратен опис и експертиза за тях.

На заседанието присъства и вътрешният министър Калин Стоянов, придружен от зам.-директора на ГД "Гранична полиция" Петър Джигов, "за да заявят пълна подкрепа и съпричастност към роднините и близките на колегата, който загина при изпълнение на служебните си задължения". 

"Благодаря на колегите от турската страна за проведеното много активно, бързо и адекватно разследване с международен характер. В рамките на една година те успяха да го приключат и да внесат делото в съд. Вярвам на турското правосъдие. Животът е безценен, считам, че ще има ефективна осъдителна присъда", коментира Калин Стоянов преди началото на заседанието, цитиран от пресцентъра на МВР.

Следващото заседание е на 6 февруари.

Вътрешният министър Калин Стовнов говори пред журналисти пред съда в Одрин

Снимка: МВР

Граничният полицай Петър Бъчваров загина на 7 ноември 2022 г. по време на дежурство по охрана на българо-турската граница в района на село Голям Дервент. Заедно със свой колега - военнослужещ, се натъкват на пробив в оградата на границата.

При огледа полицейският служител е ранен смъртоносно от куршум, изстрелян от посока Турция. По случая бяха задържани двама турски граждани от турските власти, а днес бе и второто заседание по делото. Първото се проведе на 12 октомври (вижте повече).

Паметникът на загинали при изпълнение на служебния си дълг гранични полицаи в Елхово

Снимка: БТА