Националната полиция и ДАНС влязоха в "Булгаргаз". От МВР информираха, че е започнала проверка във връзка с цените на газа.

По информация на БНР работата на двете служби е свързана със случаите на препродаване на газ.

Към момента екипите са влезли на 6 адреса, сред които и на частни дружества в различни градове, изземват се документи.

Очаква се резултатите от проверката да бъдат съобщени след нейното приключване.

Два дни по-рано "Булгаргаз" прогнозира, че средната цена на газа за месец март ще бъде 112,44 лв. за MWh.

Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за март 2022 г. ще бъде депозирано в КЕВР на 01.03.2022 г., отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 28.02.2022 г., уточняват от "Булгаргаз".

Малко по-късно "Булгаргаз" потвърди, че в момента се извършват няколко проверки от контролни органи, включително ДАНС и ГДНП. 

Оттам допълват, че в качеството си на обществен доставчик със стратегическо значение за българския газов пазар, "Булгаргаз" ЕАД редовно е обект на одитни и други проверки от страна на компетентните институции.

"Считаме, че това е необходимо и полезно за укрепване на доверието на обществото към работата на дружеството", пишат от дружеството.

"Булгаргаз" ЕАД приема проверките като добра възможност за установяване на истината по редица въпроси, свързани с цените и доставките на природен газ.

Екипът на "Булгаргаз" ЕАД оказва пълно съдействие на представителите на проверяващите институции, като продължава работа в полза на собственика на дружеството - българската държава, на неговите клиенти и на българското общество, се посочва в съобщението.