Три масови сбивания с участието на чужденци се разиграха в София само в рамките на 24 часа. Две от тях се случиха на централния булевард "Витоша", а третото - в Центъра за бежанци в "Овча купел". При сблъсъците има и двама ранени и откарани в "Пирогов".

След като в TikTok се появиха кадри, показващи побой над непълнолетно момче от група неизвестни чужденци на бул. "Витоша" в София, водещият Павел Владимиров разказа повече за случая. Той се озовал на мястото минути след нападението. Инцидентът е от сряда вечерта около 18:30 часа, а по-рано днес от ВМРО и "Възраждане" призоваха властите да дадат повече информация по случая.  

По неофициална информация група чужденци се нахвърлила върху момче на централния столичен булевард пред погледа на десетки минувачи. Агресията била предизвикана от забележка на нападнатия. Той опитал да защити момиче, с което член на чуждестранната група се заяждал, разказа пред БНТ Павел Владимиров: 

"Момчето се е заяждало с момичето. Едно от българските момчета се опитало по някакъв начин да разбере какво се случва, да приключи с тази агресия срещу момичето. Веднага те са се нахвърлили с ритници, с летящи колена."

Владимиров бил на мястото минути след побоя. По оживения булевард той се разминал с две големи групи чужденци, "силно превъзбудени, размахващи дрехи и бутилки". Журналистът опитал да помогне на нападната двойка, за която казва, че се е отървала само с уплах.

След това споделя преживяното във видео в TikTok, като по думите му девойката е на около 14-15 г., а групата чужденци била от около 20 души: 

@pavelvladimirov79 На фона на ш00то в парламента! #вечер #българия #софия #нападение original sound - Pavel

В интернет се появи и видео, за което се предполага, че е качено от един от нападателите, като на него са отбелязвани още няколко човека. "Вижда се, че имената са арабски. Не мога да ви кажа от коя държава идват мигрантите, които са го направили", казва журналистът. 

Произходът и статута на нападателите все още не са ясни. От МВР вече заявиха, че в полицията не е получаван сигнал за нападението. 

Общинският съветник от "Възраждане" Деян Николов призова за извънредно заседание на Столичния общински съвет, на което да бъде обсъдена сигурността в града, кметът Васил Терзиев да вземе мерки, а министърът на вътрешните работи и началникът на СДВР да увеличат полицейските екипи на местата, където се събират имигранти. 

От ВМРО пък обвързаха случая със споразумението с Австрия, подписано от премиера и вицепремиера във връзка с Шенген. 

Нов масов бой на бул. "Витоша" в петък вечер: Българи са се сбили с чужденци, има ранени и откарани в болница

Ново масово сбиване е имало в петък вечерта на бул. "Витоша", съобщи bTV, цитирайки свидетели на случилото се. Боят е възникнал около 21 часа, като група българи са нападнали чуждестранни студенти. По информация на медиата има ранени и откарани в болница. 

По информация на Нова тв сблъсъкът е бил между нашенци и граждани на Великобритания с пакистански произход. Двама от чужденците са закарани в "Пирогов" с леки наранявания.

Причините за сбиването се изясняват.

 Сбиване и в Центъра за бежанци в столичния квартал "Овча купел" след скандал за момиче, има пострадал 

Сигнал за сбиване в Центъра за мигранти в столичния квартал "Овча купел" на бул. "Монтевидео" 21А е получен в петък вечер в МВР.

На място са изпратени служители на 6-о районно управление към СДВР. Те са установили, че след скандал за момиче е пострадал мъж, който е с рана на едната вежда.

Ситуацията е овладяна, информират от полицията.

Напрежението започнало вътре в бежанския център, след което групата излязла навън, допълва Нова телевизия. В социалните мрежи се разпространи и видеоклип, на който се вижда как бежанците тичат по бул. "Монтевидео" с различни предмети, което е стресирало минувачи.

 Полицейското присъствие в района е засилено. 

Само два дни преди трите инцидента в столицата чуждеци станаха жертва на граждански арест, след като жители на родопското село Храбрино решили, че са нелегални мигранти.

Жителите на родопското село се притеснили, след като в сряда по обяд видeли "някакви брадати като партизани" да обикалят из улиците на Храбрино, съобщи bTV.

Местните разказват, че непознатите мъже излезли от гората и изглеждали дезориентирани и затова решили "бързо да ги неутрализират" и били задържани, докато не дошла полицията.

Те не говорели български и вървeли пеш.

"Казаха, че били избягали от някакъв лагер - партизански лагер. Партизанско село сме, бягат тук", коментира възрастна жена, която живее в селото.

На жителите на Храбрино не им харесло, че те се разхождали из селото, включително и вилната зона. "Тук на моста бяха - ходят надолу-нагоре, ама не можах да видя накъде отидоха. Някъде в оная вилна зона са ходили. Обикалят, приятел, крадат всичко, чувате ли ме?! Много е напечено положението в България", каза притесненият жител на селото Асен Хаджиев.

След като идва полицията обаче, става ясно, че няма проблем. Оказва се, че става дума за студенти на Медицинския университет в Пловдив, които просто дошли за разходка, съобщи говорителят на областната дирекция на МВР Анелия Влахкинова.

"Полицията винаги адмирира бързото и своевременно подаване на сигнали, когато хората станат очевидци на закононарушения или престъпления, но такъв начин на действие хората сами да предприемат мерки срещу други лица, не е приемлив, защото в случая се оказва, че това са група млади хора, които са тръгнали на туристическа обиколка в региона", заяви тя.