Осъденият за двойното убийство пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров беше върнат в България в изпълнение на молба за екстрадиция, изпратена от българската прокуратура до властите в Република Узбекистан, съобщават от прокуратурата.

Снимка: БТА

Тодоров беше доведен на летище "София" от екип на Главна дирекция "Охрана" към Министерство на правосъдието.

Снимка: БТА

Малко преди това NOVA разпространи видео от качването му на самолета от летището в Мюнхен.

Илиян Тодоров бе издирван във връзка с влязла в сила въззивна присъда с наказание "доживотен затвор", по дело за убийство на двама младежи, както и за опит за убийство, извършени на 18.04.2009 г. близо до дискотека "Соло" в София.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Точно преди една година Тодоров бе задържан в столицата на Узбекистан, след като се легитимирал пред местните власти с подправен паспорт. Спрямо същия там бе постановена присъда по обвинение за използване на неистински документ.

След серия от разговори между българската и узбекистанската прокуратура, инициирани от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, през октомври м.г. на работно посещение в София пристигна делегация на Главната прокуратура на Република Узбекистан. Главният прокурор Борислав Сарафов постави въпроса за връщането на Тодоров в България като изтъкна приоритетния характер на казуса и необходимостта осъденият да изтърпи наложеното му от ВКС през 2013 г. наказание.

Жестокото двойно убийство беше извършено в ранните часове на 18 април 2009 година в центъра на София. Там се засичат две компании, едната от които току що е излязла от дискотека "Соло", която се намира на метри от Съдебната палата. След разменени реплики един от младежите вади нож и намушква трима от опонентите си. След това се качва на такси и изчезва. 21-годишният Кирил Въжаров, вратар на националния отбор по хокей на лед, издъхва на място, а 24-годишният Васил Александров - в линейката на път за болница. Тежко ранен е приятелят им Кирил Димитров.

Тодоров беше осъден окончателно за двойното убийство през 2013 година. Преди това съдът на първа инстанция го оправда и се предполага, че именно тогава мъжът е успял да се укрие в чужбина.