Човекът, заканвал се на съдия Владислава Цариградска, е отправял заплахи и срещу вицепремиера Мария Габриел и министри. През последните две седмици заплахите зачестили, като се предполага, че зад тях стои психически неуравновесен български гражданин с псевдоним "Червения пират", който води скитнически начин на живот. Това заяви пред NOVA директорът на ГДБОП главен комисар Явор Серафимов. Освен подробности за заплахите, той разкри и че имало данни, че и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е посещавал често клуба "Осемте джуджета".

"Получили сме имейлите, които съдържат заплаха срещу съдия Цариградска. През последните седмици подобни закани зачестиха - включително срещу г-жа Мария Габриел и различни министри. Става въпрос за множество закани, отправени срещу широк кръг от публично известни лица. Това се случва в последните седмица-две. Считаме, че всички тези сигнали се подават от едно и също лице. Има предположения кое е то - известно е с псевдонима "Червения пират". Това е български гражданин, със скитнически начин на живот, който успява да се добере до имейлите на публични лица. Освен това отправя и бомбени заплахи срещу училища. Смятаме, че скоро ще бъде открит. В момента се издирва активно", разясни Серафимов.

Според него човекът е психически неуравновесен и, "следейки новините, намира вариант да отправя заплахи към тези лица".

Извън тези заплахи, директорът на ГДБОП коментира и случая с Мартин Божанов. На въпрос дали Нотариуса е имал връзки и вид покровителство в системата на МВР, той каза: 

"Дали едно лице е сътрудник на МВР, или не - нямаме право по закон да разкриваме подобни данни. Информация за това дали Мартин Божанов-Нотариуса е бил сътрудник на ГДБОП сме изискали от прокуратурата по воденото досъдебно производство". 

В периода февруари - март 2022 г. в МВР са постъпили пет сигнала срещу Нотариуса. "По това време вътрешен министър беше Бойко Рашков. Сигналите са насочени за извършване на проверка към ГДБОП. Един от тях е от Антикорупционния фонд, други три - от Адриана Симеонова, бившата съпруга на Божанов и един - от Евгени Симеонов, настоящият съпруг на г-жа Симеонова. Най-общо сигналите са за търговия с влияние, имотни престъпления, принуди и заплахи от страна на Божанов и групата, която той вероятно е ръководил. Извършени са проверки и материалите са предоставени в Софийската градска прокуратура", обясни Серафимов.

По думите му по време на проверката е установена принуда спрямо съдия Владислава Цариградска, която е била извикана за разпит и е образувано досъдебно производство.

"Основното престъпно деяние на Божанов, което установихме, са така наречените имотни измами. Първите сигнали за това са подадени към ГДБОП през 2022 г. Това не означава, че по-рано в други структури на МВР не е постъпвала подобна информация", подчерта той. И допълни, че ГДБОП не е разследвала "магистрати, свързани с така наречения клуб SS, защото няма такова право".

"Такова право има само КПКОНПИ, която разследва корупция. Подадохме сигнал към прокуратурата", уточни шефът на ГДБОП.

Главен комисар Явор Серафимов подчерта, че при проверката на ГДБОП са разкрити "немалко имена, които се споменават във връзка с Божанов".

"Става дума за повече от трима прокурори и съдии, които се споменават в сведенията на подалите сигнал. Добрите познанства на Мартин Божанов с тези лица е подпомагало изходa на делата. От страна на прокуратурата не са ни възлагани допълнителни действия, след като им предадохме обобщената справка по проверката ни", категоричен е той.

По случая с изнудваните гръцки бизнесмени, които се оплакаха от натиск от страна на "групата на Божанов", "не се споменава името на самия Божанов".

"Сигналът им е подаден през 2022 г. Това, което предполагаме, e, че на малко по-късен етап, след като проверката е приключила и предадена, се е появила групата на Мартин Божанов. Нито в сведенията на гръцките бизнесмени, нито в показанията на адвоката им се споменава името на Нотариуса, на неговия адвокат или на групата, асоциирана с него. От Софийска градска прокуратура върнаха материалите с указания за частична допълнителна проверка. Отново извикахме за разпит свидетелите и отново нямаше заявено по никакъв начин участие на "групата". Затова смятаме, че Божанов и т. нар. негова група се появили на малко по-късен етап", подчерта Серафимов.

Той отрече от ГДБОП да е изтичала информация във връзка с разследвания срещу Божанов, каквато информация даде бившият вътрешен министър Бойко Рашков: "Възможно е да е имал контакти в ГДБОП, но нямаме данни да е изтичала информация".

Серафимов припомни, че съпругата на Нотариуса - Гергана, е назначена в ГДБОП с конкурс за позиция "разследващ полицай". "Малко по-късно е направено проучване за достъп до класифицирана информация, като такъв ѝ е бил отказан. Открити са несъответствия в това, което е декларирала като движимо и недвижимо имущество. След като ѝ е отказан достъп със заповед на тогавашния шеф на ГДБОП Калин Стоянов, която е потвърдена на още две инстанции, трудовите ѝ правоотношения с МВР са преустановени. Тя обаче обжалва и съдът я върна на работа, но тя в момента е по майчинство. След това има варианти, по които да предприемем действия", подчерта той.

По случая с Петьо Петров - Еврото и групата му за влияние в съдебната система пък било проведено сериозно разследване и на прокуратурата са предадени 100 листа справка с дейността му. По думите на главен комисар Явор Серафимов в материалите по преписката било записано, че и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е посещавал често клуба "Осемте джуджета", използван от Пепи Еврото като офис за срещите му. Двамата дори били снимани заедно там.

Малко след интервюто от пресцентъра на МВР изпратиха уточнение до медиите, че в доклада, изпратен от ГДБОП до ВКП през 2022 г., не се съдържа името на И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Името било споменато единствено във връзка с публично известна снимка, разпространена в медиите (бел. ред.: през май м.г. в някои медии бе публикувана снимка на Сарафов в ресторант "Осемте джуджета", на която той е заснет да се ръкува с Петър Петров). Той, както и други магистрати, не са били обект на разработка, тъй като МВР няма компетентност спрямо тях, допълват от МВР. 

В рамките на интервюто Серафимов обясни, че сигналът срещу Петьо Петров е изпратен до ГДБОП от Антикорупционния фонд през ноември 2021 г. Той е бил свързан с обвързаности на бивши и настоящи служители на МВР с охранителната фирма "Делта гард", която беше част от разследването за отнетия бизнес на Илия Златанов.

След като започва разследването, от ГДБОП установяват, че се касае за многопластова престъпна дейност, като едно от направленията ѝ е търговия с влияние. Серафимов уточни, че в преписката присъстват имената на 3-4-5 души от съдебната система, за които е установено, че са в много добри отношения с Пепи Еврото. Те били служители на различни нива, като е имало хора от Софийска районна и Софийска градска прокуратура, както и от специализираната прокуратура, която по-късно беше закрита.

В хода на проверката Петьо Петров е призован като свидетел и е дал сведения. В тях твърди, че благодарение на неговите юридически способности хората го търсели за помощ. Проверката е изпратена във Върховна касационна прокуратура (ВКП). Към момента нямаме информация какво е последвало. В нея е има голям обем материали за търговия с влияние и измами. Никой от прокуратурата не ни е уведомил за движението на преписката. Може някой прокурор да е забравил да ни уведоми, да го наречем така. Мисля, че в преписката имаше записани и имената на прокурори от ВКП", каза още Серафимов.

Според шефа на ГДБОП "няма информация Петър Петров да не е жив". "Това, което знаем, е, че се предполага, че е жив. Предполага се, че е напуснал територията на страната, най-вероятно с фалшиви документи или през зелена граница. Предполагаме, че е в съседна държава, на Балканите. Към момента лицето се издирва", посочи Серафимов.