Близо 150 000 лева бяха дарени от добри хора за трите деца на 41-годишния Иво Андреев, който на 11 ноември бе застрелян от свой съсед в жилищна кооперация на Женския пазар в София. 

Жестокото убийство бе извършено от 62-годишния бивш военен Константин Димов след скандал заради поставена междинна врата на стълбищната площадка в кооперацията на ул. "Стефан Стамболов". Между мъжете е имало дългогодишен конфликт и подадени десетки жалби и от двамата. При поредния такъв във фаталния петък, Димов извадил пистолет и прострелял в главата опонента си пред очите на съпругата му Надя Андреева. 41-годишният мъж бе откаран в болница "Пирогов", но е починал преди да му бъде оказана помощ.

Само за 10 дни хиляди добри българи дариха средства, с които да бъде подпомогнато семейството на убития млад мъж. Иво Андреев има три деца - 14-годишна дъщеря от първия си брак, и едногодишно момченце и 6-годишно момиче от брака си с фотографката Надя Андреева. 

"Нищо не може да запълни празнотата или да оправдае загубата, но нека помогнем на това красиво семейство, нека ги подкрепим в този тежък момент", пише организаторката на една от двете кампании на набиране на средства Богомила Трайкова. В сметката до момента са събрани над 75 000 лева. 

Организатор на другата кампания е братовчедът на Иво Андреев, който живее в САЩ. До момента по тази сметка са събрани над 36 000 долара.

"На 1 ноември малкото дете на Иво и Надя - Никола стана на 1 година. Тогава им направих последната снимка заедно. Макар да не знаехме, че тя ще е последната. Убийството на Иво тотално смаза цялото ни семейство. Въпреки всичко, аз съм впечатлена от силата и стоицизма на сестра ми Надя. Не знам колко сила трябва да има човек, за да го преживее и да няма никаква равна агресия. При нея има много болка, но няма агресия", каза пред bTV сестрата на вдовицата Ася Мирчева. 

Тя благодари на хилядите дарители, отделили от средствата си, за да подкрепят Надя и децата. 

Известният готвач Джун Йошида, който е един от близките приятели на убития Иво, пък бе категоричен, че до трагедията се е стигнало заради бездействието на институциите.

"Ако имаше адекватна реакция от институциите нямаше да се стигне дотук", добави той. 

Симеон Стефанов, който пък е бил приятел с Андреев от първи клас, разказа, че 41-годишният мъж е бил изключително принципен човек.

"Историята с този съсед е много дълга. Имало е спречквания и преди. Иво беше много принципен човек, личност и капацитет. Той знаеше какво е справедливо. Имаше възможност да живее в чужбина, живя в Чикаго една година, но се върна тук. Иво имаше гражданска позиция. Казахме му да го остави този човек, да не се занимава, но той не беше такъв. Тази врата трябваше да се смени - тя беше стара и ставаше течение. И вижте какво стана. Това е убийство по особено жесток начин", заключи Стефанов.