Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП се разграничава от общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев и настоява той да напусне поста си незабавно.

"Във връзка с информацията за задържането на общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев, заявяваме, че той не е член на Българската социалистическа партия. Участвал е в листата за общински съветници през 2015 г. като гражданска квота", съобщиха от пресцентъра на партията.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова потвърди, че Бенчев и Несрин Узун - бивш народен представител от ДПС и бивш кмет на община Руен, са сред седмината задържани в Истанбул заедно с несебърския бос Димитър Желязков - Митьо Очите.

"Желязков не е сред 7-те лица, предадени на българското МВР. 7-те души са изведени принудително с полицейски заповеди за принудително извеждане от територията на Турция, те не са обявяване за издирване. Очакват се повече подробности по случая в по-късните часове на днешния ден, когато зам.-главният прокурор Иван Гешев ще направи изявление.", коментира Арнаудова.

Процедурата по екстрадицията на Димитър Желязков е задействана, а срокът зависи от това дали той ще заяви съгласие да бъде върнат в България или ще откаже. Ако откаже - решението е на турския съд.