Седем български граждани, задържани при специализирана полицейска операция в Истанбул, бяха предадени късно снощи по административна процедура от турските власти на представители на Министерството на вътрешните работи на България на ГКПП "Капитан Андреево", съобщи пресцентърът на МВР.

"7-те лица ще бъдат задържани за срок до 24 часа по закона за МВР. В рамките на тези 24 часа разследващите органи ще извършат процесуално-следствени действия и ще се събират и анализират доказателства, от една страна както за тяхната съпричастност към дейността на организираната престъпна група, ръководена от Димитър Желязков, така и всички обстоятелства около техния престой и евентуалната им деятелност по укриването на издирвания с червена бюлетина Желязков", коментира говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя допълни, че след като се съберат доказателства прокуратурата ще прецени какви обвинения да бъдат повдигнати и кое лице в какво процесуално качество ще бъде разпитвано от разследващите органи.

Късно снощи след заседание, продължило с часове при закрити врата, Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста петимата задържани от групата на Митьо Очите - Венцислав Христов, Радослав Николов, Йордан Въчев, Иван Найденов и Иван Пишиев.

Издадена е европейска заповед за издирване на Калоян Колев, както и на общинаря от Несебър Пейко Янков.