Районната прокуратура във Варна се самосезира след публикация за баща, опитал да продаде 9-годишното си дете, съобщиха от държавното обвинение.

Вчера Анна Конукова, ръководител на отдела към Дирекция "Социално подпомагане" в морския град, съобщи пред агенция "Черно море", че в отдел "Закрила на детето" е получен сигнал за майка с 6 деца, жертви на домашно насилие.

"Бащата бил решил да продаде най-голямото дете, което е на 9 години", уточни Конукова.

За изясняване на случая и обстоятелствата около него е назначена проверка за евентуално извършено престъпление против младежта от раздел II на Наказателния кодекс, допълват от прокуратурата.

В средата на февруари служители на Община Бургас предотвратиха продажбата на 14-годишно момиче зад граница. Разплитането на случая започнало, след като в териториалната дирекция в комплекс "Меден рудник" идва ромско семейство от квартал "Акациите" с дъщеря си, за да ѝ бъде изваден нов акт за раждане, тъй като оригиналният документ е изгубен. Той е необходим за издаването на други важни документи при пътуване зад граница и удостоверяване на родителски права.

Поведението на фамилията обаче се сторило подозрително на служителите на отдела за административно обслужване на гражданите. Те използвали момент, когато детето останало само за кратко, за да разговарят с него. Тогава момичето споделило, че ще бъде изведено в чужбина против волята му и поискало помощ.