Двете най-големи постижения на медицината са ваксините и антибиотиците. Вероятно човечеството щеше да е наполовина, ако ги нямаше, коментира акад. Богдан Петрунов пред БНТ. Той е един от водещите специалисти в областта на имунологята и алергологията в България и по света.

Той обясни, че тези колосални постижения са спасили човечеството от гибел. Ваксините са най-доброто средство за предотвратяване на инфекциозните заболявания. Неразбирането за ролята и мястото на ваксините идва от неинфирмираността на хората, липсата на достатъчно добро разбиране, че става въпрос за вкарването в организма на антигени на продукти, които стимулират мощно защитните сили.

Опасност от ваксините няма, категоричен беше академикът. Става въпрос за продукти, които са изпитвани и минават през много строг контрол.

Абсолютно невъзможно е ваксиниран човек да зарази неваксиниран. Живите ваксини са сведени до абсолютна безвредност. Тя е жива, за да може да стимулира по-мощен имунитет. Ваксината имитира заболяването, но е така отслабено, че не може да предизвика инфекциозност.

80% от разболелите се деца не са ваксинирани. При останалите 20% става въпрос за деца, които не са завършили цикъла на имунизация. Освен това в човешката популация има около 10%, които слабо отговарят на антигенно дразнене.