Основната версия за жестокото убийство на 7-годишното момиченце в сливенското село Сотиря е, че е било изнасилено и пребито до смърт, потвърдиха от прокуратурата. Така беше потвърдена информацията, която още снощи тръгна сред местните жители.

Детето е намерено в края на селото, на метри от дома си, в изключително тежко състояние около 15 ч. в четвъртък. Откарано е в болница, но медиците не успели да спасят живота му заради тежките черепно-мозъчни травми и наранявания по гръдния кош.

Има улики за това, че убиецът е 21-годишният мъж, който вчера следобяд беше обявен за издирване от местната полиция, без първоначално да се събощава за какво го търсят. Младежът се казва Мартин Трифонов, не бил близък с никого, странял от всички, съобщи Нова телевизия. 

Кметът на селото Димчо Георгиев заяви, че той не живее там, а в близката вилна зона и идва да си пазарува. Вчера следобяд той видял момиченцето пред местните магазин и заведение, където пиел ракия. То пък дошло да си купи сладолед.

След това завлякъл малката Криси на безлюдно място, където се гаврил с нея и я оставил още жива. След като детето било открито в безпомощно състояние, било откарано в болница, но лекарите не успели да спасят живота му.

"Детето е от нормално семейство, ходеше на детска градина тук, с моята дъщеря бяха в една група, трагедия е голяма за всички в селото. Успях да си кажа няколко приказки с дядото, но те всички са разбити. За жалост има хора, които не мислят и това е резултатът..", каза още кметът.

Момиченцето живеело с баба си и дядо си, тъй като майката работи на морето, разказват още жители на Сотиря.

Снимка: bTV

Хората твърдят още, че издирваният е лежал в затвора, бил задържан и за кражби. Свързват името му и с фатален инцидент, станал преди година. Мартин минавал покрай една от къщите във вилната зона, когато го подгонили кучетата пазачи, живещи в двора й. Собственикът на имота се намесил и опитал да укроти животните. Те обаче се нахвърлили върху стопанина си и го нахапали до смърт. За случилото се разказа и самият Мартин пред камерата на NOVA. 

Издирваният и друг път е посягал на деца, разказват още съселяните му. Заплашвал малчугани с палки и ножове.

Според местните жители заподозреният за убийството на детето вече е изтрил профила си във Facebook.

Силите на реда издирват предполагаемия извършител по земя и по въздух. Над района кръжи хеликоптер. Пристигнали са и криминалисти от София. Мобилизирани са военни и пожарникари. Пуснати са и следови кучета.

Малко след 15 ч. входовете на селото били блокирани от униформени. Създаден бил и импровизиран контролно-пропускателен пункт на обръщалото на автобус номер 12. Живеещи в района казват, че всяка кола е била спирана за проверка.

Предполага се, че заподозреният се укрива в гората, за която местните казват, че е изключително гъста и трудно проходима. Издирването му продължи през цялата нощ и продължава и сега.

Село Сотиря се намира на 4-5 км от Сливен.

В 9 часа днес се очаква от полицията и прокуратурата да съобщят повече подробности. Това ще стане в местността Карандила в района, където журналистите бяха извикани.