Бизнесменът Васил Божков ще бъде задържан от полицията и отведен при прокурор още с пристигането си в България. Това заяви пред медиите в Бургас вътрешният министър Калин Стоянов. Той даде да се разбере, че МВР е било наясно с намеренията му да се завърне в страната.

"След като пристигне, се очаква да бъде приведен при съответен прокурор, където евентуално ще се повдигат обвинения, ще се налага някаква мярка за неотклонение", каза Стоянов.

И добави: "Ще бъде задържан".

"МВР ще си изпълни задълженията по закон. Това означава, че ще бъде посрещнат и ние ще си изпълним това, което следва да направим като министерство на вътрешните работи", коментира министърът.

Самият Божков, който от години се укрива от правосъдието в Дубай, съобщи, че се прибира днес в родината, като посочи и часа - 15.30 следобед.

Към него има 19 обвинения, а по досъдебните производства срещу него са разпитани над 200 свидетели, изпратени са 18 броя европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до 17 държави.

Изпратена е и молба за екстрадицията му до Обединените арабски емирства, както и още четири молби за правна помощ. Последната - да се яви пред българските разследващи, е от този януари

"Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София около 15:30", гласи съобщението на Божков във Фейсбук.

Завръщането в родината му пък е само ден след погребението на публично разстреляния Алексей Петров.