Земетресението с магнитуд 7,0, което разтърси Аляска, нанесе сериозни щети на пътища и друга инфраструктура, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Епицентърът на труса е бил на 13 км северозападно от най-големия град на щата, Анкъридж, и на дълбочина около 43 км, съобщи Геофизическият институт на САЩ.

Снимка: АП/БТА

На пресконференция във Вашингтон сенаторът Дан Съливан заяви, че за момента няма данни за загинали или сериозно пострадали, но са нанесени тежки щети на инфраструктурата в Анкъридж, който е с население около 300 000 души.

Земетресението е било усетено на разстояние от 600 км. То е било последвано е редица вторични трусове, десет от които са били с магнитуд над 4, а три с магнитуд над 5.

Много пътища и мостове са затворени. Полицията на Анкъридж прикани местните жители да не ползват пътищата, ако не им се налага.

Сенатор Лиса Мъркауски заяви, че земетресението е засегнало основните пътища в и около Анкъридж и че се наблюдават прекъсвания на електроподаването и повреди на газопроводи.

Общинското електроразпределително дружество на Аляска заяви, че между 7000 и 10 000 от клиентите му са без електричество.

Път, който води до международното летище на Анкъридж частично се е срутил. Самото летище за кратко бе затворено, но вече е възобновило работа. Железопътният транспорт обаче продължава да е спрян.

Губернаторът на Аляска Бил Уокър обяви извънредно положение и съобщи, че е в пряк контакт с Белия дом.

Президентът Доналд Тръмп изрази в Туитър подкрепата си за жителите на Аляска и обеща, че федералното правителство "няма да пести средства" за справяне с последиците от земетресението.

Снимка: АП/БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА