Вулкан изригна на испанския остров Ла Палма - част от Канарите. Изригването беше предшествано от над 5400 земетресения. Едно от тях се случи по време на пряко включване на репортерка от телевизия ЕрТеЕл. Евакуирани са жителите на селата в района близо до вулкана.

Висок стълб дим се издигна след изригването в 15.15 ч. местно време в националния парк "Кумбре виеха" в южната част на острова, съобщи правителството.

Непосредствено преди изригването властите бяха евакуирали около 40 трудноподвижни хора, както и селскостопански животни, от селата около вулкана.

На място бяха изпратени войници, за да помагат за евакуацията, съобщи министерството на отбраната.

Очаква се да има още евакуирани от околните градчета.

Преди изригването учени регистрираха в националния парк поредица от земни трусове, достигащи магнитуд от 3,8, по данни на испанския национален географски институт.

Висок стълб дим се издига в момента над Ла Палма. Към момента няма данни за нанесени материални щети, но се очаква вулканичната активност да се засили през следващите часове.

Испанският министър-председател Педро Санчес ще пристигне по-късно днес на острова. Заради ситуацията на Ла Палма премиерът отложи предвиденото си за днес отпътуване за Ню Йорк за участие в сесията на Общото събрание на ООН. Санчес ще пристигне на Канарските острови, за да проследи как се развива ситуацията там, съобщи пресслужбата на испанското правителство.

Първото описано изригване на остров Ла Палма е било през 1430 г., според института. При последното изригване през 1971 г. един човек загина докато правел снимки близо до потоците от лава, но нямаше щети.