Пожар избухна в защитената местност Дуранкулашко езеро, съобщават от Българското дружество за защита на птиците.

Огънят бе обхванал най-северната част на езерото - Орлово блато, която се намира в близост до къмпинг "Космос". От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Добрич съобщиха, че сигналът е подаден около 13.30 часа. Като най-вероятна причина се посочва непредпазливост, тъй като пламъците са тръгнали от пътя, водещ към къмпинга. Изгорели са около 50-60 дка суха тръстикова растителност.

Огънят е бил потушен от два екипа на Дирекцията още към 15,30 часа. Няма данни за пострадали граждани. Пожарът е бил в защитена местност, където през този период на годината долитат белочели и червеногуши гъски, които са защитен вид.

Дуранкулашкото езеро е сред най-значимите и най-добре запазените крайбрежни влажни зони в България, с международно значение за опазването на повече от 260 вида редки и застрашени от изчезване растения и животни. Защитената зона е важна спирка по миграционния път на прелетните птици на юг.

Това е втори пожар в защитена местност само за 24 часа, след като снощи пламъци обхванаха Драгоманското блато. Огънят унищожи огромна част от местността и бе потушен трудно от пожарникарите. Според кмета на Драгоман и местни жители, пожарът е бил предизвикан умишлено.

Днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров посети Драгоманското блато. Той обследва щетите от възникналия вчера пожар. По първоначална информация огънят е засегнал и двете защитени зони от мрежата Натура 2000, които се намират в територията на Драгоманското блато. Засегната е и туристическата инфраструктура. Пожарът се е разпрострял и извън територията на блатото, като по данни на ГД Пожарна безопасност и защита на населението общата засегната територия е около 1000 дка.