Голям пожар избухна в Драгоманското блато вчера вечерта към 19 часа и гасенето му продължи часове. Късно снощи той беше локализиран, а около 4 часа тази сутрин е напълно потушен, но на място още има огнеборци. Няма опасност за населението, но огромните пламъци бяха близо до Драгоман и се виждаха на километри, което стресна местните хора.

Огънят е обхванал около 1/3 от блатото, изгорели са около 400 дка тръстика. На място бяха екипи на пожарната и "Гражданска защита". В потушаването са се включили и 9 доброволци. Целта беше да ограничават пожара да не се прехвърли през пътя и да тръгне към Чепън планина, като гасенето е било трудно, защото в блатото има канали и преминаването там е много трудно.

Освен растителността пламъците са унищожили и туристическите съоръжения, включително кулата, от която се наблюдават птиците, както и мостчетата за разходка, които водят до водните огледала, съобщи местният сайт balkanec.bg. 

"Интересното е, че паралелно с този пожар е възникнал пожар и в село Драгоил на около 10 км от тук. Те са възникнали по едно и също време", каза кметът на Драгоман Андрей Иванов пред bTV.

Той подозира бракониери, тъй като в момента в блатото има много диви прасета и такъв пожар би ги изкарал извън блатото.

"Със сигурност, няма как по това време да се самозапали, а и огънят гореше отвътре", изтъкна Иванов, като уточни, че според местните хора в момента в блатото има диви прасета и може би бракониерите са опитали да ги изкарат навън.

Снимка: Фейсбук/Петър И.

Вижте още снимки >>

Драгоманско блато попада в две от защитените зони към "Натура 2000". То е дом на стотици видове птици и бозайници, както и на уникални растения. Разпростира се на площ около 350 хектара. То се намира на няколко километра от град Драгоман и на 38 км от София.

През месец септември миналата година там отново имаше голям пожар, а погасяването му отне няколко дни. Тогава пламъците изпепелиха 1/5 от природния резерват.