Селото се намира на около три километра от Кюстендил, а самият мост бе подкопан по време на пролетното пълноводие. Сега половината от него е паднала в коритото на реката. От пролетта досега не са взети мерки за укрепване. Кметът на селото Спаска Методиева многократно призовавала мостът да бъде укрепен, защото той е най-бързата и пряка връзка на жителите с областния град. Единственото, което бе направено, бе да се ограничи движението на тежкотоварни камиони до 10 тона.
Днес районът на моста към село Николичевци е отцепен. На мястото е началникът на Районно управление на МВР-Кюстендил Росен Райчев.
Със самосвали бяха изсипани камъни и циментови блокове, за да се укрепят мостът на р. Бистрица при кюстендилското село Гърляно и пътят за ГКПП Гюешево, които бяха подкопани от придошлата вода, вследствие на излелия се проливен дъжд, съобщи директорът на областната дирекция на "Гражданска защита" в Кюстендил Цоне Григоров, цитиран от БТА.
Пътят ГКПП-Гюешево, който бе прекъснат от пороя, бе възстановен в 18.15 часа, съобщиха от МВР. Едната лента е укрепена, а по другата е възможно придвижването в двете посоки. Скоростта е намалена. С предимство ще бъдат пропускани автомобилите в посока към България. Огнеборци са монтирали бетонови блокове, за да не се руши рисковият пътен участък. Екипи на пожарната, на "Охранителна" и "Пътна“ полиция и "Гражданска защита" са осигурили безопасността край сериозно повредения мост. Няма пострадали.
26 села в Община Кюстендил останаха без електричество заради авария, съобщиха от ЧЕЗ. По отстраняване на авариите работят екипи, но възстановяването на електропреносните мрежи зависи преди всичко от ситуацията на пътната мрежа.
Междувременно кметът на Община Варна Кирил Йорданов обяви, че общинските специалисти предприемат всички мерки за обезопасяване и обозначаване на територията в Морската градина, където рухна 25-метров скат.
"Наложи се да разпоредя и живо присъствие на мястото, тъй като процесът на свличане на земните маси активно се развива", каза Йорданов. Той увери, че ще се продължи да се правим всичко възможно, за да се запазят човешкия живот и държавната собственост.
"Следващата стъпка е да сезираме правителството за крайно наложителните мащабни мерки за последователна борба със свлачищните процеси, характерни за града и региона", заяви кметът.

Вижте още снимки