Министърът на отбраната в служебния кабинет Георги Панайотов каза пред журналисти, че има надежда да бъде открита "черната кутия" на падналия в морето край Шабла изтребител МиГ-29.

Има надежда, имаме нови находки, те са открити, локализирани. Обнадеждени сме, смятаме, че имаме възможност, има надежда да открием "черната кутия", каза Панайотов, след като с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов присъстваха на тържественото освещаване на реновирания Операционен център на Военномедицинската академия.

На въпрос за евентуален проблем с престоя на уреда под водата, служебният министър на отбраната каза, че "черната кутия" първо трябва да бъде открита и извадена от дълбочина от над 70 метра, да бъде разгледана и тогава ще стане ясно това. Попитан за новите находки, министърът посочи, че става въпрос за части - по думите му всякакви, основно малки.

Изтребителят МиГ-29, пилотиран от майор Валентин Терзиев от авиобаза "Граф Игнатиево" се разби в Черно море край Шабла на 9 юни малко след полунощ. По време на издирвателната операция стана ясно, че летецът не е успял да катапултира и е загинал. Военно-окръжната прокуратура в Сливен разследва причините за трагедията.

Ще бъдат направени заключения въз основа на находките, които са открити, въз основа на разследването, проверката на документи, прослушване на разговори, проведени от командващите ученията, каза министърът в отговор въпрос как ще приключи случаят, ако "черната кутия" не бъде намерена. Георги Панайотов подчерта, че няма водеща версия. Всички версии са възможни, всички са отворени, всички версии са "на масата", тече разследване, заяви министърът.

Панайотов отново каза, че смятат, че поразената от загиналия летец майор Терзиев мишена е падала по-бързо от обичайното.

Попитан за обезщетение за загиналия пилот, министърът каза, че няма да назовава конкретни числа. Всеки български военнослужещ е застрахован, каза Панайотов. По думите му, освен застраховката, по силата на Закона за отбраната и въоръжените сили, на всеки загинал български военнослужещ се полагат обезщетения за него, за всички членове на семейството му, включително родители.

Те са два вида, в единия случай става въпрос за 12 брутни месечни заплати за всеки член от семейството, в другия - за брутни заплати за толкова години, колкото има прослужени военнослужещият, посочи Георги Панайотов. Когато завърши разследването, когато открием възможно най-много доказателства, това е 30 работни дни, след като е започнало, средата на юли, каза министърът в отговор на въпрос кога ще бъде получено обезщетение.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов напомни, че районът, в който продължава търсенето, е обявен за забранен за плаване, подводни, водолазни и всякакви дейности.