В 3,10 ч. тази нощ влак, пътуващ в посока София-Русе, е ударил лек автомобил на жп прелез в междугарието разделен пост (РП) Лесичери-гара Ресен. Колата е преминала през жп съоръжението въпреки редовно задействаните бариери, пише агенция "Фокус". Транспортна полиция е уведомена. Шофьорът на лекият автомобил е избягал, а по-късно е открит. Оказа се, че това е 34-годишен мъж от Лесичери, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Велико Търново.
Поради движение с несъобразена скорост, колата е напуснала очертанията на пътното платно и се е блъснала в мантинела. След инцидента шофьорът е изоставил автомобила си, чиято предна част била върху жп линията. Водачът е изпробван за алкохол и апаратът е отчел 1,45 промила. Същият отказал кръвна проба. По случая е заведено досъдебно производство. Жертви и пострадали няма.
Вследствие на удара, влаковото движение по път 1 – направление София-Горна Оряховица бе временно спряно. Влаковете се движеха само по път 2. Произшествието е причината за престоя на влака, пътуващ от София за Русе – 130 минути в междугарието РП Лесичери-гара Ресен и 21 минути на гара Ресен.
Второто произшествие е регистрирано в ранната сутрин днес.
В 5,25 часа, влакът по направление Кардам-София, е ударил лек автомобил на жп прелез в междугарието Роман-Мездра изток. Отново – колата преминава през жп съоръжението, въпреки редовно задействани и спуснати бариерни греди. Вследствие на удара, влаковото движение по път 2 е временно преустановено до преместване на колата. Изпратен е друг влак за превозване на пътниците до гара Мездра. Транспортна полиция е уведомена. По първоначални данни няма човек на мястото на шофьора, но лекият автомобил е влязъл буквално под локомотива. Заради неспазването на правилата за движение, само за 1 нощ два автомобила преминаха неправилно жп прелези и бяха ударени от влак. Произшествията нарушиха графика за движение на влаковете и причиниха неудобства на пътниците. За пореден път ръководството на НКЖИ призовава водачите на превозните средства да спазват правилата за движение и да внимават в участъците в близост до железопътните линии и при преминаване на железопътните прелези.
Всяко неспазване на правилата за движение е риск за живота на водачите на превозните средства и техните пътници.