"В тези автомобили можеше да бъдат нашите деца. Да бъдем разумни и да пазим живота на децата на България", добави в писменото си послание министърът. Книгата е разположена до "Стената на протеста" на площад "Батенберг" в столицата, където са наредени автомобили на загинали при катастрофи. Инициативата е под патронажа на Цветанов и на министъра на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова.
Вътрешният министър каза, че за предотвратяване на катастрофите не всичко зависи от държавата и контролните органи, а и от самите шофьори. Той посочи, че на година вследствие на пътни произшествия България дава около 1000 жертви и 10 000 ранени, 30% от които остават инвалиди.
Цветанов отбеляза, че в една от констатациите, които са отчели членовете на холандската делегация, която наскоро беше в България, е и манталитетът на българите като причина за пътни произшествия. Той каза, че заедно с министър Фандъкова трябва да предприемат ефективни образователни действия за предотвратяване на катастрофите. Според него е по-добре да се вложат максимални усилия в предотвратяване на произшествието пред да се мисли за наказанието.
Относно случая с четиримата задържани служители на КАТ в Бяла Слатина, трима от които бяха освободени с мярка за неотклонение "парична гаранция" от съда, Цветан Цветанов заяви, че не може да коментира съдебни решения, но бе категоричен, че в случая има ясно изразена корупционна схема.

Вижте още снимки