Не е имало гонка между автомобили в каварненското село Белгун. Катастрофата, при която загинаха майка с две деца и още един мъж е причинена от един шофьор, който е карал с висока скорост в и извън селото. Това обявиха на пресконференция на мястото на трагедията окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев, директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Никола Панчев и началникът на сектор "Пътна полиция" Жулиян Минев.

Сигналът за инцидента е подаден вчера в 17.20 ч. В късния следобед 36-годишният Антон А. се качил на "Форд"-а и с висока скорост отишъл до близкото село Септемврийци, а после се върнал. По пътя към Белгун изпреварил с висока скорост друг автомобил. В центъра на селото изгубил контрол над колата, навлязъл в насрещната лента и преминал през тротоара. Блъснал се в ниска бетонна ограда, която преодолял, и се ударил в дърво. Колата се преобърнала от удара по таван, помитайки стоящите на тротоара три деца и трима възрастни, съобщи Бухчев. 40-годишна майка, две от децата й - на 1 г. и 4 м. и на 11 години, както и 40-годишен мъж умират на място. Трето дете - на 8 години, което е от същото семейство, е в реанимация в болница във Варна, в изключително тежко състояние.

Водачът на автомобила също е в критично състояние и шансовете за живота му са сравнително малки, сподели Бухчев.

Мъжът е настанен в реанимацията на МБАЛ-Добрич.

Първоначалната информация беше, че е имало гонка между автомобили, но от проведените мероприятия на място тя не се потвърди, каза окръжният прокурор. Той допълни, че има данни, че водачът е управлявал и извън селото, и в селото с изключително висока скорост. Взета му е кръв за алкохолна проба и за употреба на наркотични вещества. Според Бухчев, след като се вземат данни от местопроизшествието ще се назначи автотехническа експертиза и по уврежданията, които са по автомобила, по оставените спирачни следи ще се определи приблизителната скорост, с която се е движил в последния момент.

По данни на началника на сектор "Пътна полиция" Жулиян Минев шофьорът е правоспособен от 2013 година и до момента няма налагани наказания по Закона за движение по пътищата.

При информация за управление с превишена скорост по селата винаги сме вземали съответните мерки, каза старши комисар Никола Панчев. По думите му са провеждани срещи и с кмета, и с живущите в село Белгун по стратегията на полицията "Близо до хората" за получаване на сигнали. През последните години сигнали за катастрофи в селото не е имало, допълни Панчев.

По данни на хора от Белгун последният тежък пътен инцидент е бил преди 6 години.

Очаква се днес на място да бъде направен втори оглед. Бащата на децата разказа пред Нова телевизия, че шофьорът, предизвикал фаталната катастрофа, е негов роднина.