Китайските спасители, които издирват алпиниста Боян Петров, са потеглили към връх Шиша Пангма. По-рано съпругата на българина призова спасителите да не рискуват живота си и да не изкачват върха, а да търсят в по-ниските райони, където има шанс българският алпинист да е оцелял, ако е успял да се укрие.

Екипът от шерпи планира среща на върха утре (14-ти май). Те ще започнат мисията за издирване и спасяване утре в 2 часа от лагер 3 към до срещата на върха, която ще отнеме 8-10 часа, ако времето позволява, съобщиха от спасителния въздушен екип.

Китайските спасители са претърсили сутринта района около последния височинен лагер под връх Шиша Пангма. И са открили само предмети от стари експедиции. Следи от Боян Петров няма.

До момента не е открита и палатката му, потвърдиха пред БНР от екипа на алпиниста, който е в неизвестност от 3 май.

Без резултат вчера бяха двата полета на хеликоптери над района. Днес те няма да летят заради безопасността на спасителите, които ще са по склона.

Междувременно, съпругата на Боян Петров призова спасителите да не рискуват живота си и да не се изкачват до върха. В профила си във Фейсбук Радослава Ненова написа, че над последния лагер няма как Петров да бъде намерен жив. Затова ги призова да претърсят районите, където все още има шанс българинът да е оцелял.

"От Лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда - за мен животът и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важно и макар да ми е много трудно - не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи", пише Радослава Ненова. Тя отбелязва, че оттук нататък решението е на спасителите, които - както стана ясно - се изкачват към Шиша Пангма.

Дъщерята на Боян Петров - Тея, използва Facebook, за да благодари на всички, включили се в издирването на баща й. Тя сподели, че алпинистът е "там, където винаги е искал да бъде - в планината".

Боян Петров с дъщеря му Тея

"През тази изминала седмица останах без думи. И все още не знам какво да кажа. Още от малка все чувах странни за мен думи като "Аконкагуа" или "Боуд Пик", и не бях особено сигурна това какво значи. По-късно ми стана напълно ясно, че това са планини и върхове. От години това за мен беше станало автоматично - той отиваше всяко лято и се връщаше", написа Тея във фейсбук.

"Знаейки колко е упорит и колко силна воля има, не бях много обмисляла факта, че изведнъж ще има сериозен проблем там горе. Искам тук да благодаря безкрайно на всички за подкрепата и вдъхването на надежда, както и на хората, които участваха в издирването на баща ми. Той e там където винаги е искал да бъде - в планината", написа още тя.

И докато издирването на Боян Петров продължава, алпинистът Атанас Скатов слиза надолу към Базов лагер, след като по обед изкачи осемхилядника Чо Ою в Хималаите. По сателитния телефон Скатов е съобщил, че е добре. Това е първо изкачване на връх Чо Ою от българин без използване на допълнителен източник на кислород.