Екипи на планинската спасителна служба откриха финансиста Владимир Каролев, който вчера изчезна близо до връх Тодорка в Пирин, в района на Жабешкото езеро. Дежурният в Планинската спасителна служба–Банско Методи Баневски съобщи, че той е карал сноуборд по Тодорин връх и е тръгнал по един от опасните улеи. Операцията е продължила близо 12 часа.

Нещо е станало там, защото към 14,00 часа са го потърсили негови приятели и телефонът му не е имал покритие. При нас се обадиха към 18 часа. Започнахме издирване, момчетата се разделиха на групи. Двама човека от една от групите го намериха – това са директорът на парка и заместник-кметът на Банско“, обясни пред bTV спасителят.

По информация на "24 часа" това са неговите синове - Росен и Стойчо Баненски, които са доброволци спасители.

„Теренът, в който е намерен, е със стръмни улеи и камъни, явно се е подхлъзнал и е паднал“, каза още планинският спасител, който подчерта, че сигналът малко е закъснял, защото приятелите му не са очаквали, че опитният планинар е пострадал толкова тежко и са опитали да го открият сами.

Каролев е намерен на около 2300 метра височина и се предполага, че е паднал от около 400 метра, предаде БНТ. Спасителите обясняват, че икономистът е бил открит по късмет, защото мястото, на което е бил, е без сигнал, допълни Нова телевизия.

По думите му Владимир Каролев е намерен в 00.40 часа в безсъзнание и безпомощно състояние, носен е е 3-4 км на ръце със специализирани съоръжения и към 4,30 часа е бил предаден на линейката на Спешна помощ към хижа Вихрен. 

Тази сутрин от болницата в Разлог дадоха първа информация за състоянието му, което е много тежко - той е с множество политравми, една от които тежка черепно-мозъчна травма. Лекарите обсъждат дали състоянието му позволява да бъде транспортиран до София, но това решение все още не е взето. Още в началото обаче Каролев е реагирал на болка, което дава надежда да се възстанови.

В акцията по издирването му са участвали 8 души. Тя е продължила почти 12 часа през нощта и е била много тежка, в много труден район.

"Можеше да бъде използван хеликоптер. В България обаче няма такова чудо и нещата ще се случват девет дни с камили. Имахме късмет, защото акцията беше по тъмно, много рискована и по труден терен", категоричен бе Баневски.

Планината в момента е много опасна, подчерта той.