Собственикът на кораба "Vera Su", който заседна край Камен бряг, не иска екипажът да бъде евакуиран. Причината е, че ако това се случи, ще настъпят други правни последствия за плавателния съд. Това заяви главният директор на ГД "Аварийно спасителна дейност" Румен Николов на брифинг пред медиите.

"Евакуация на екипажа на заседналия край Камен бряг кораб не е започнала. В този момент на борда се намират 9 човека и изпълняват задълженията, които са им поставени от корабособственика и капитана. Предприети са мерки, ако се стигне до евакуация, тя да бъде в рамките на 20-30 минути. Предвидено е да се изведат хората и да им се предоставят условия за прегледи и битуване на брега. Това трябва да се случи със съгласието на собственика. Отправени са искания за информация от корабособственика. Официалният отговор е, че към този момент екипажът се намира в безопасност и не е необходимо напускане на кораба", каза Николов. Той заяви още, че се работи по два основни аспекта. Основният е недопускане на жертви.

Със съдействието на военните екипажът може да бъде евакуират за около 20-30 минути, но към момента не се планира такава акция.

Към момента най-големият проблем с кораба "Vera Su" е в това плавателният съд да се укрепи, за да не се счупи при втория опит за изтегляне. В момента носът на кораба е заорал в пясъка и това нарушава неговия баланс.

Припомняме, че от вчера в областта Яйлата е въведено частичното бедствено положение заради лошото време. Това заяви на брифинг пред медиите кметът на Каварна Елена Балтаджиева.

Тя обясни, че след 17.00 часа вчера времето е станало много лошо и се е появил силен вятър.

Ограниченията да не се допускат цивилни граждани и туристи до скалите в близост до кораба са заради хлъзгавата отсечка, която е опасна при такова време за хората.

Набелязани са и конкретни мерки за изпълнение - непрекъснато наблюдение с дронове на обстановката през светлата част на денонощието; при необходимост готовност за извеждане на екипажа до 30 минути; при успокояване на вятъра и вълнението - предприемане на действия за разтоварване на кораба и издърпването му в дълбоки води навътре в морето.