Катастрофа между румънски автобус с гръцки туристи и камион с турска регистрация затвори пътя Русе - Бяла в близост до разклона за Борово. Десет души, сред които и шофьорът на автобуса, са пострадали. Няма опасност за живота им, но сред ранените има жена в тежко състояние, която ще бъде оперирана, съобщи за БТА Стела Кръстева от Университетската болница "Канев" в Русе. 

Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>>

Сигнал за инцидента е подаден в 12:20 часа днес, съобщиха от Спешна помощ за БТА. Веднага на място са изпратени екипи на полицията, на Спешна помощ и на противопожарната служба.

До инцидента се е стигнало след като автобусът, който е с румънски номера и е пътувал в посока Бяла, на завой между Волово и Борово се закачил с камион с турска регистрация, пътуващ към Русе. При удара автобусът е изхвърчал извън платното.

Пострадалите, които се прибирали у дома, имат прорезни рани от счупени стъкла, но нараняванията на повечето не са тежки. Те са транспортирани с три линейки към Университетската болница "Канев" в Русе. 

В мултипрофилното спешно отделение на болницата са приети 10 души - деветима гърци и 36-годишен румънец, който е шофьорът на автобуса. В тежко състояние е 62-годишна жена, която е с травма на главата, като предстои да бъде оперирана. Няма опасност за живота ѝ.

Останалите деветима души са с различни травми и порезни рани. Двама от тях са отказали да бъдат хоспитализирани.

По информация на Rusemedia туристите са разбили стъклата на автобуса, за да излязат. За останалите пътници е изпратен друг автобус, съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева. 

Снимка: Facebook/Диана Русинова

Движението в участъка е временно ограничено. Въведен е обходен маршрут: Обретеник - Ценово - гара Бяла и обратно. Участъкът се регулира от полицейски екипи.

От МВР съобщиха, че на шофьорите на автобуса, и на камиона - 50-годишен мъж, са направени тестове за алкохол и наркотици, които са отрицателни.

Причините за инцидента се изясняват. На местопроизшествието се извършва оглед. 

Снимка: Facebook/Диана Русинова

Снимка: БТА

По-рано от МВР отчетоха, че за първото денонощие на новата година са станали седем тежки катастрофи в страната, при които са загинали двама души. При тези инциденти са ранени са осем души.

В София са станали 15 леки катастрофи, при които няма жертви и ранени за последните 24 часа. 

За миналата година в страната са станали 6970 пътни произшествия, при които животите си са загуббили 521 души, а над 9000 са били ранени. Сравнено с 2022 г., когато са загинали 531 души, жертвите са били с десет по-малко през 2023 г.