Критично остава състоянието на 36-годишният полицай пострадал при катастрофа на 107-ия км на АМ "Тракия" в събота, съобщава NOVA.

Според информация на телевизията униформеният се намира в клиниката по анестезиология и интензивно лечение в университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. Той е с черепно-мозъчна травма. Претърпял е операция, но все още има опасност за живота му.

Служителят работи от 10 години в сектор "Пътна полиция" в Пазарджик.

Другият полицай, настанен в болница в Пазарджик, е в стабилно състояние. Той е с фрактури и охлузвания по тялото.

74-годишният шофьор също е в болница. Пробите му за алкохол и наркотици са отрицателни, заявиха от прокуратурата.

Ден по-рано той се вряза в патрулка, която съдействала за полагане на маркировка на на 107-ия км на аутобана в посока Бургас. Движението в участъка беше блокирано за часове.

Според Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики, трасето не е било достатъчно обезопасено.

"Ние остро осъждаме това от МВР да бъдат ангажирани с подобни нелепи действия, при положение че има достатъчно мерки и средства, които са предвидени в законовите и подзаконовата нормативна уредба", казва Русинова, цитирана от bTV.

Тя обясни, че мерките за организация на временно движение не бива да се слагат там, където се извършва някаква дейност на пътя, а трябва да се слагат поне 2 или 3 км по-рано.

"Така водачите ще бъдат предупреждавани за това, че има нещо на платното и те трябва да се движат със съответната скорост и съответното внимание", каза още Русинова.

По случая е образувано досъдебно производство.