Разследващите екипи са установили как точно е станала верижната катастрофа край пазарджишкото село Звъничево, при която вчера загинаха три жени и двама мъже, а още двама души бяха ранени, съобщи говорителят на полицията Мирослав Стоянов.

Той уточни, че става дума за няколко последвали един след друг инцидента, причините за които ще бъдат изяснени окончателно, след като станат ясни резултатите от назначените експертизи и се анализират показанията на свидетели.

Досега е установено, че чалко преди 07.00 часа 69-годишен мъж с инициали Д.Г. от село Ветрен дол загубил контрол над "Лада"-та, която шофирал. В нея се возели съпругата му Р.Г. (на 60 г.) и 56-годишна жена с инициали П.К. от Пазарджик. Автомобилът навлязъл в лентата за насрещно движение и се блъснала челно в микробус "Мерцедес", управляван от мъж с инициали Я.Р. (на 38 г.).

Непосредствено след първия удар 53-годишен с инициали М.Й. (шофьор на друг микробус "Форд", движейки се от Звъничево по посока за село Братаница) също загубил контрол и навлязъл в насрещната лента, където последвал удар в "Пежо". Във френския автомобил пътували мъж с инициали Г.Т. (на 64 г. от село Братаница) и съпругата му с инициали А.Т. (на 60 г.).

Непосредствено след получаване на сигнал за случилото се към мястото са насочени екипи на "Пътна полиция", пожарната и линейки на "Спешна помощ". Наложило се огнеборците за разрязват някои от автомобилите, за да извадят хората от тях. На място са загинали двете семейства в "Лада"-та и "Пежо"-то. 56-годишната жена е транспортирана от линейка в МБАЛ-Пазарджик в много тежко състояние, където малко по-късно е починала.

Други двама по-леко ранени също са превозени и настанени за лечение в областната болница.

На мястото е извършен оглед от дежурна група на полицейското управление в Пазарджик в присъствието на съдебен лекар и автоексперт. Разследването трябва да установи дали наистина почистващата фирма се е забавила с опесъчаването на участъка, както заявиха вчера от АПИ.