И днес продължава борбата с големия горски пожар над село Югово, община Лъки, който обхвана над 1100 декара в Родопите. Откъм Югово пожарът е локализиран, има отделни огнища и към тях се насочват доброволци, каза за БТА Владимир Гаджулов - кметски наместник на Югово.

Припламналите огнища са вътре в границите на пожара, съобщиха от Щаба.

По думите на Гаджулов, нормализира се ситуацията, но все още не е потушен пожарът, защото е много сухо и гори на труднодостъпни места. Днес като почивен ден той е очаквал доброволците да са повече, от Юговска страна са около 20, може би откъм Нареченски бани да са повече, каза той и апелира за още доброволци, защото има още работа за тях.

И тази сутрин пожарни автомобили с огнеборци, доброволци и служители на горското стопанство продължават борбата с пламъците, съобщават от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Пожарът е в досегашните си граници, горят паднали дървета, храсти и т.н. Днес ще обработваме краищата и на двата пожара, за да не ги "изпуснем" и да тръгнат към нови площи, обясни Димитър Бришимов от Пожарната в Пловдив. Той уточни, че днес с огъня се борят пожарникари, доброволци и горски служители, а военнослужещите, както и военният хеликоптер "Кугър", са в готовност да се включат, при необходимост.

Снимка: БТА

Пожарът избухна на 12 август в борова гора над село Югово и бързо обхвана огромна площ. Вече десети ден продължават действията по потушаването на огъня в Родопите.

Снимка: БТА