Пожар пламна в бившата нефтена рафинерия край Плевен. Горяха изоставени резервоари с остатъци от гориво в тях. 

Впоследствие от Пожарната в Плевен обясниха, че са били запалени остатъци от петролни продукти в резервоар на територията на неработещия нефтен комбинат. Това съобщи за БТА комисар Станислав Атанасов, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) в града.

Той поясни, че на територията на бившата рафинерия се извършват дейности по разрушаване и премахване на старо оборудване - резервоари, в които има остатъци от петролни продукти, въпреки че отдавна не се използват.

Дейностите се извършват от фирма по план.

"Предизвикало се е запалване на нефтопродукти, като горенето е в рамките на резервоара, който се разрушава. В близост от фирмата са осигурили пожарен автомобил, на място са и хора, които ще гасят, ако пламъците се разпространят", каза комисар Атанасов.

"Пожарни автомобили, сили и средства на РДПБЗН-Плевен не участват, защото няма опасност от развитие на този пожар. Пушекът, който се отделя, е далече от града и не е в количества, опасни за здравето на хората", твърди шефът на пожарната.

Снимка: Булфото

Подобна ситуация е имало и вчера.

Екип от експерти на Регионалната инспекция по околна среда и води в Плевен (РИОСВ) е на място на инцидента и се правят измервания, за да се установи дали има замърсяване на въздуха, съобщи директорът й Зорница Йоткова.

Очаква се до края на деня да има резултати дали пожарът в бившата рафинерия е замърсил въздуха на плевенчани.

Снимка: Булфото