Планинските спасители са се отзовали на сигнал, свързан с бременна жена с обилно кръвотечение, съобщи  Атанас Уков от Планинска спасителна служба - отряд Банско пред БТА. Сигнал, че е необходима помощ в планината е подаден в 14:55 часа. Екип от 16 планински спасители се отправя към мястото, където се е намирала бременната жена - в района на връх Вихрен над Казаните.

Въпреки трудния и тежък терен акцията приключва бързо, тъй като планинските спасители получават помощ от въздуха. Благодарение на бързата реакция на екипаж на хеликоптер от авиобаза "Крумово" и бързото решение за вдигане на машината, жената е транспортирана за кратко време от планината, каза Атанас Уков. Той изрази благодарност към екипажа, отзовал се на отправения апел за помощ и на началника на отбраната адмирал Евтим Ефтимов.

При днешната акция планинските спасители са стигнали до бременната жена, за която е подаден сигнала и са я транспортирали до място, удобно за кацане на хеликоптера. След това са я транспортирали по въздуха до Банско, където е предадена на екип на "Спешна помощ".

От Министерство на отбраната съобщиха, че в 16:58 ч. хеликоптерът е излетял за района под връх Вихрен и акцията е завършила успешно в 18:40 ч. Спасителната операция е проведена по разпореждане на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов след искане от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Екипажът на вертолета е бил в състав: командир подполковник Пламен Дончев, помощник-командир капитан Йонка Хаджиева, борден техник старши лейтенант Селда Ахмедова, спасители - старши сержант Стоян Колев и младши сержант Велислав Аръков, уточняват от МО

Това е трета поред акция в Пирин. Преди седмица планински спасители от Банско и Разлог транспортираха успешно пострадала в района на Разложки суходол туристка. След седемчасова акция жената, с травма на глезена, бе свалена от планината и транспортирана до най-близкото лечебно заведение. Седмица преди този инцидент, при 12-часова акция, планински спасители от Банско, Разлог и Добринище помогнаха на пострадала под връх Джано в Пирин с гръбначна травма туристка.