7-годишното румънче, пострадало на ски, е в стабилно състояние и няма опасност за живота му, съобщи директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров на сутрешен брифинг пред болницата.

Момиченцето има фрактури на таза и леко мозъчно сътресение, но не се налагат операции.

"Детето е в стабилно състояние, няма пряка опасност за живота. В момента правим оценка на вътрешни органи. Детето е било с каска. Един нелеп инцидент, от думите на ски-учителя - друго дете румънче е карало с висока скорост и го блъска. Травма на глава има, но не налага интервенция", каза шефът на "Пирогов".

От Планинската спасителна служба дадоха повече подробности около инцидента.

"Това са инциденти, които се случват по пистите. Има различни фази на обучение - при едни децата се отделят, но при следващите нива се спускат навсякъде. Това е решение на ски инструктора, защото определена техника трябва да се практикува при определени условия на определен терен. Така, че не мисля, че има някакво нарушение там", обясни по БНТ планинският спасител Георги Ботев, който се е отзовал веднага след инцидента.

По думите му, е имало различни групи деца на различна възраст. Често случват сблъсквания на пистите, казва той. Вчерашното сблъскване обаче е било доста тежък инцидент заради получените тежки травми на детето.

Детето, което е блъснало пострадалото, също е румънче.

"Момичето, което беше блъснало детето беше много притеснено. Най-вероятно инцидентът беше заради неопитност и загуба на контрол върху ските. Никой не иска да се случи подобно нещо. По пистите няма камикадзета. Това са нещастни ситуации", каза още Георги Ботев.

ПСС има роля само да оказва долекарска помощ на пистите и няма контролни функции, напомни той. Има ски патрули към курортите, които се грижат за безопасността на скиорите.

Инцидентът в Банско стана в четвъртък, около 14:30 часа, в местността "Платото".

Детето е било прието в разложката болница с фрактури и съмнения за травми на вътрешните органи, след което беше транспортирано до "Пирогов", а първа помощ му оказват спасителите от ПСС.