Експерти по пътна безопасност настояват за законодателни промени, сред които видеорегистратор в колата на всеки млад шофьор и тестове за наркотици на всеки 6 месеца. Системата на обучение не е достатъчно добра и произвежда неподготвени млади водачи, категорични са те. Повод за коментара им бе поредната тежка катастрофа с млад шофьор, убил на място двама пешеходци на столичния а булевард "Сливница" в понеделник.

"Причините за катастрофата трябва да се търсят в няколко аспекта. На първо място подготовката на младите водачи - тя куча, тъй като в тази сфера има много голям сив сектор",  каза председеталят на Асоциацията на потстрадалите при катастрофи Владимир Тодоров пред bTV.

По думите на Тодоров автошколите крадат от часовете по кормуване. Курсът предполага каране в тъмната част на деня, но това се спестява, твърди той. Според него сега вече може да се сложат камери, легнали полицаи или и двете на мястото, където е станала катастрофата, но ще е "след дъжд качулка".

"Липсва полигонът и обучението на младите водачи", каза и бившият директор на Пътна полиция-София Тенчо Тенев.

По думите му няколко фактора са причинили катастрофата - надценяване на автомобила и на качествата на шофьора. До момента, спрямо миналата година, има 40 тежки произшествия повече в София, с 8 убити повече и с 50 ранени повече, посочи той. Той добави, че легналите полицаи карали шофьорите да намалят с 40-50 км/ч.

"Автомобилът изглежда че е бил с четири различни гуми", заяви инж. Ангел Попов от Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) по БНТ. По изчисления на неправителствената организация шофьорът се е движил със 130 км/ч.

От Европейският център за транспортни политики също са категорични, че начинът на обучение на шофьорите трябва коренно да се промени.

"В Западна Европа никой не говори за взети часове по кормуване, а за изминати километри и усвоени знания. А тука никой не знае кой какво е учил, но ние даваме удостоверение и казваме: "Ето, този човек е годен да шофира!". У нас липсват места, където да се учат младите шофьори да карат при екстремни условия и с висока скорост", каза експертът по пътна безопасност от ЕЦТП Диана Русинова по БНТ.

Тя посочи и част от мерките, които от ЕЦТП предлагат:

"В колата на всеки млад водач предлагаме да има видеорегистратор отпред и отзад. Ако искате да сте водач, на всеки шест месеца се явявайте и на тестове за наркотици", каза още тя пред БНТ.

От 2 години Европейският център за транспортни политики настоява да се дигитализира целия процес по обучение на младите шофьори. В момента видеонаблюдение има само на изпитите.

"В България обучението на млад водач върху 32-годишен или 35-годишен автомобил е предпоставка той да стане убиец като този младеж. Предложихме дигитализация на всички процеси в обучението от първия час в колата до изпита по практика. Част от инструкторите, обаче, не искат това, защото всичко се прави на хартия. Нито един курсист не може да докаже колко време е учил, как е учил и колко часа е взел", категоричене и инж. Ангел Попов.

Той призова да се прегледа записът от изпита на младия шофьор, причинил катастрофата, който все още би трябвало да се пази.

Експертите настояват и за учебни полигони:

"Защо не направим място, на което младите шофьори да се учат да карат с по-висока скорост? Намерихме не знам колко милиона за стадион, но 30 години не можем да построим един полигон. Имаме право като общество някъде да се научим да шофираме безопасно", каза Русинова.

Тя се обърна към родителите на младите шофьори и призова: "Не купувайте мощни коли на децата си, бъдете по-отговорни."

Адвокатът по делото "Семерджиев" Пламен Димитров коментира пък прилики и разлики с катастрофата на "Черни връх". Приликите били двамата убити младежи, а разликите, че при делото "Семерджиев" имало употреба на наркотици и фалшива книжка.

"Възможно е кръвните проби да са различни от полевите тестове, които е направило 18-годишното момче. Възможно е и на дрегера да отчете по-малко, отколкото кръвната проба", посочи той.

Експертите по пътна безопасност подкрепят протеста на живеещите в района на зверската катастрофа на бул. "Сливница" и ще участват и тази вечер в бдението.

"Поредното кърваво кръстовище. Нашите съболезнования към роднините и близките. Снощи бяхме тук и подкрепихме хората от квартала. Не сме спали. Това, което чухме от хората, станали свидетели на случилото се, може да ужаси всеки нормален мчовек. Не променим ли драстично начина на обучение на младите водачи, на контрола на младите водачи, това ще продължи нататък и такива кървави кръстовища ще обикаляме и пак няма да спим", каза инж. Попов.