Планинската спасителна служба (ПСС) провежда спасителна акция в Рила. Парапланерист е пострадал в района на връх Мусала, той е с множество травми, но е транспортиран от върха с хеликоптер, съобщиха от ПСС пред БТА.

Парапланеристът е пострадал след като се е блъснал в метеорологичната станция на връх Мусала. Той е с два счупени крака и травма в таза, съобщи ръководителят на спасителната акцията пред NOVA.

Към мястото заминаха 10 спасители като междувременно от ПСС са получи разрешение за намеса на хеликоптер и мъжът е взет с него.

От министерството на отбраната информираха, че екипаж на вертолет "Кугар" от състава на 24-а авиационна база Крумово е извършил спасителната операция в Рила. В 15.15 ч. хеликоптерът е излетял в района на метеорологичната база под връх Мусала, където парапланеристът е претърпял инцидента. Раненият успешно е транспортиран до УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, където в 16.25 ч. е бил поет от специализиран медицински екип.

Спасителната операция е осъществена след искане от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Според спасителите парапланеристът е оцелял, благодарение на това, че е уцелил прозорец, на който е имало и мрежа, което е омекотило удара

Мъжът е един от най-добрите парапланеристи в България и е печелил няколко състезания, научи още NOVA.

Най-вероятно е излетял заедно с група парапланеристи от Маркуджик.

Това е поредната спасителна акция от тази година. На 2 януари 28-годишен турист пострада в района на връх Калин и се наложи планински спасители да го свалят на ръце до Паничище. Тогава акцията продължи близо 9 часа заради изключително трудния за преодоляване терен.

За последните две седмици на миналата година са проведени 14 спасителни акции за оказване на помощ на 16 пострадали. В акциите участваха повече от 100 планински спасители, а сред основните причини за инцидентите са подценяването на условията в планината, надценяването на собствените възможности, липсата на планинарска култура и неподходяща екипировка, посочват от Планинската спасителна служба.