Ускорител на ракета е намерен на брега край Балчик. Сигналът за намерена метална сфера е подаден на спешния телефон 112 вчера около 17.20 часа.

Тялото от неръждаема стомана е с диаметър около 30 сантиметра и е открито от гражданин на 5 метра от морето, на около половин километър от пречиствателната станция в посока Тузлата, предаде Радио Варна.

Вижте снимки >>

След оглед и проверка от страна на компетентните органи се твърди, че ускорителят не е взривоопасен.

Районът е отцепен от полицията, а достъпът до мястото е временно ограничен.

От Общинския съвет за сигурност предупреждават гражданите, ако забележат нещо подобно или друг непознат предмет - да не го доближават и в никакъв случай да не го пипат, а веднага да сигнализират на телефон 112.

Миналия месец бяха открити и останки от дрон с прикрепен към него предмет, наподобяващ боеприпас, край скалите на Тюленово. На 18 септември сапьори го обезвредиха. Няколко дни по-късно министър Тодор Тагарев коментира, че не може да се твърди категорично чий е дронът, но по-вероятно е да е украински. По думите му, какъвто и да е дронът, то това не е преднамерено действие спрямо България. "Това е инцидент, по който той е стигнал до нашия бряг", заяви министърът и уточни, че структури на Министерството на отбраната поддържат връзка с украинските си колеги по този случай.

На 25 септември пък екип от състава на Военноморска база-Бургас бе задействан по сигнал за сив предмет с кръгла форма, наподобяващ мина, забелязан в морски води на плажа на Созопол, пред комплекс "Св Тома". На място военнослужещите установиха, че това е балон за въздух от зенитна ракета.