Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще бъде оперирана заради получената при катастрофата фрактурата на ляво рамо. Това съобщи пред журналисти директорът на болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов.

Тази сутрин председателят на парламента получи наранявания при инцидент на главен път Шумен-Силистра, след разклона за с. Върбак, при който автомобил на Националната служба за охрана /НСО/ е ударен от лек автомобил, управляван от 31-годишна шофьорка.

"Току що приключихме изследванията, които трябваше да направим. В момента я качваме към операционната. Има фрактура в областта на ляво рамо и това трябва да бъде фиксирано", съобщи директорът на болница "Лозенец". Няма нужда от други интервенции, състоянието й е стабилно, добави той.

Предполагам, че в рамките на един месец тя ще бъде абсолютно възстановена и трудоспособна, каза още проф. Спасов.

Попитан дали състоянието й е налагало транспорт с хеликоптер от Шумен до София, директорът на болница "Лозенец" коментира, че никой не може да се ориентира какво е било състоянието й след катастрофата и дали има вътрешен кръвоизлив или не. "Тук направихме скенер на главата, на шийните прешлени. Аз я видях тук, тя беше с много силна болка по време на транспорта", добави той.

 

Тя бе транспортирана първо в болницата в Шумен, а след първоначалната медицинска помощ е качена на хеликоптер, който да я превози до София.

От пресцентъра на МВР съобщиха за пътен инцидент на същия път, без да уточнят, че става дума за автомобила на шефката на парламента. Според официалната информация трима души са пострадали при катастрофата.

Сигналът е подаден малко след 10.30 часа днес. По първоначални данни, на около 150 м след разклона за село Върбак, 31-годишната водачка на "Ауди А4" на ляв завой навлязла в опесъчен участък, загубила контрол над колата и се ударила в насрещно движещ се лек автомобил. Водачите са изпробвани за алкохол, пробите са отрицателни. Работата по изясняване на причините за пътния инцидент продължава, се казва още в официалното съобщение.

Шофьорът на НСО успял да реагила в последния момент и да завърти служебният "Мерцедес" така, че ударът да е страничен удар, а не челен.

Мъжът, жената и детето на 10 години от "Ауди"-то са закарани в Шуменската болница, където са прегледани и са освободени за домашно лечение.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева информира за състоянието си с пост във Фейсбук. След катастрофата на пътя Силистра-Шумен тя потвърди, че има фрактура - на раменната става, но успокои, че не е в критично състояние.

"Здравейте, приятели. Пиша тук, тъй като нямам възможност да отговоря на всички обаждания - да, претърпях пътен инцидент. Добре съм и ви благодаря за загрижеността. Имам счупена раменна става. Изказвам своите благодарности на екипа в болницата в Шумен. Доколкото съм информирана, и останалите участници в катастрофата са добре", написа Караянчева във Фейсбук.

От Националната служба за охрана, рефлексът на шофьора на Караянчева я в спасил от по-тежки последици, като след маневрата му в последния момент последвалият удар е бил тежък, но не и челен.

Към 18,00 часа движението по пътя Силистра-Шумен бе възстановено.