Нови съобщения за поставени взривни устройства са пристигнали на мейлите на 17 обекта в Скопие тази сутрин, включително до президентската вила "Водно", Музея на Скопие, Природонаучния музей, Археологическия музей, Мемориалната къща на Майка Тереза, Градския търговски център и още няколко големи търговски центъра, Административния съд, хотелите Мариот и Александър Палас, жп гарата и няколко медии, съобщи БТА. 

"Кабинетът на президента спазва указанията на МВР и прилагането на стандартни протоколи при подобни обстоятелства. Днес президентът Пендаровски ще изпълнява редовните си работни задължения съгласно планирания дневен ред от дейности", се казва в изявлението на кабинета на Стево Пендаровски, цитирано от портала 360 градуса.

От МВР в Северна Македония съобщават, че веднага след постъпилите сигнали са предприети мерки и текат антитерористични проверки.

"Няма да спрем, докато корумпираното правителство на СДСМ не си тръгне. Властта вече знае какво трябва да прави, но не го прави. Писмото е изпратено отдавна. Затова днес трябва да падат жертви", цитира написаното в писмото 360 градуса, една от медиите, където заплахата е получена.

Сигналите за поставени взривни устройства в последните месеци са честа практика в Северна Македония, като най-чести са те по отношение на училища в Скопие и страната, според управляващите случващото се е част от хибридната война.

"Те са абсолютно свързани с войната, която се води в Украйна, защото преди това ги нямаше. Второ, хибридната война, която се води - която включва кибератаки, хакерски атаки и дезинформация - е практически нов начин на война. Той има няколко цели: първо, да блокира ключови жизненоважни системи в НАТО, ЕС, страните, които имат западна ориентация. Втората цел е да се внесе безпокойство сред гражданите, защото се атакуват системи, които обслужват голям брой от тях, и трето, да се създаде система за дезинформация в държавите, която в крайна сметка облагодетелства само тези, които не искат да видят нашия регион като част от ЕС или НАТО", коментира преди ден премиерът Димитър Ковачевски.