Бърз влак прегази двама работници на жп секция между гарите Телиш и Горни Дъбник, Плевенско. Влакът е потеглил в 16:35 ч. от Варна вчера, а от БДЖ информират в 22:14 часа, че влакът престоява на гара Горни Дъбник заради инцидент.

"Подбивна машина излиза на междугарието Телиш - Горни Дъбник. Спира на мястото, откъдето трябва да започне да работи и от вътрешната страна към път №2 слиза техническият ръководител, след него и главният инженер на жп секцията. Но в този момент по съседния път №2 преминава бърз влак със скорост около 110 км/ч. Помита техническия ръководител, убива. Вследствие на удара локомотивния машинист предприема бързо спиране. Влакът спира на около 700-800 метра от мястото на удара. Вторият човек е леко завъртян от въздушната струя, повлечен, но е жив, адекватен с охлузвания и натъртвания и е на лечение в болницата в Плевен", разказа пред БНТ инж. Бойчо Скробански от Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и жп транспорт.

През ноември миналата година двама служители на Национална компания "Железопътна инфраструктура" загинаха в София при гара "Илиянци", след като бяха прегазени от локомотив.

При друг инцидент на Централна гара в края на май тази година 12 души пострадаха, след като пътнически влак и локомотив се удариха. Четирима бяха откарани в лечебни заведения - двама в "Пирогов", един в ИСУЛ и един във ВМА.

Преди шест дни локомотив на гарата в Лом осъмна с разбито стъкло и срязани маркучи на спирачната система. За щастие машинистите виждат навреме, че 87-тонната машина не може да бъде управлявана. За срязаните маркучи беше арестуван техен колега - също машинист.